Trump i Putin comencen la cimera a Hèlsinki amb un 'cara a cara' en el palau presidencial

Actualizado 16/7/2018 15:08:19 CET

El mandatari nord-americà diu que tenen la "gran oportunitat" de millorar les relacions bilaterals

MADRID, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els presidents dels Estats Units i de Rússia, Donald Trump i Vladimir Putin, han començat entorn de les 14.00 hores (13.00 hora peninsular espanyola) aquest dilluns la cimera bilateral a Hèlsinki amb una trobada 'cara a cara' que ha vingut precedit per un posat davant la premsa gràfica en el palau presidencial de la capital de Finlàndia.

Trump i Putin han entrat amb semblant seriós en el palau presidencial de Hèlsinki, en una sala preparada per a la reunió, on s'han saludat i han pres seient, donant pas a l'entrada de dos traductors que s'han assegut al costat de cadascun d'ells, amb les banderes de fons de Rússia i dels Estats Units.

En eixos primers minuts de trobada davant les càmeres, Trump ha felicitat Putin per l'èxit de la celebració del "gran Mundial" de futbol i ha dit que en la reunió abordaran tot tipus de temes, "des del comerç, les Forces Armades, els míssils, el tema nuclear i fins al tema de la Xina".

Sobre les relacions bilaterals, el president dels Estats Units ha dit que creu que els dos països tenen la "gran oportunitat" de parlar "amb franquesa" després d'uns quants anys en els quals no s'han portat "molt bé". "No porte ací massa però m'acoste els dos anys i crec que acabarem amb una relació extraordinària", ha assegurat Trump, segons informa la cadena de televisió CNN.

En matèria d'armes nuclears, el president nord-americà ha dit que "el món" vol que els Estats Units i Rússia "es porten bé". "Som dos grans potències nuclears. Tenim el 90 per cent de l'arsenal nuclear i això no és bo. És una cosa roïna", ha indicat.

Després de l'intercanvi de breus missatges, s'ha demanat a la premsa que isca de la sala per a començar la reunió, que es preveu que dure uns 90 minuts. Cadascun dels mandataris ha arribat al palau presidencial per separat i ha sigut rebut a la seua arribada pel president del país, Sauli Niinisto.

colaboracio