Publicado 30/09/2022 10:23

Rússia reconeix la independència de Zaporiyia i Jersón

   MADRID, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El president rus, Vladimir Putin, ha firmat dos decrets aquest dijous en els quals reconeix la independència de les regions ucraïneses de Zaporiyia i Jersón, segons un comunicat publicat aquest divendres en el portal d'informació jurídica de Rússia.

   Els textos legals al·leguen que aquesta decisió es produeix "tenint en compte la "voluntat del poble" i "de conformitat amb els principis i normes del Dret Internacional, així com reconeixent i confirmant el principi de la igualtat de drets i la lliure determinació dels pobles, consagrat en la Carta de l'ONU".

   Els decrets entren en vigor a partir del dia de la seua firma, mentre que la cerimònia de cáracter oficial tindrà lloc el divendres 30 de setembre a les 15.00 hores (hora local) en el Kremlin, segons ha informat l'agència de notícies Interfax.

   El president rus es reunirà, en el marc de la cerimònia, amb els líders de les quatre regions ucraïneses que s'han desplaçat Moscou de cara a aquests actes després de la celebració durant els últims dies de diverses consultes.

   Els resultats dels referends divulgats per la Comissió Electoral de Rússia, amb els recomptes ja culminats en la majoria dels casos, llancen un suport aclaparador a l'adhesió a Rússia en les regions de Donetsk, Lugansk, Jersón i Zaporiyia, amb xifres que oscil·len entre el 96,75 i el 98,7 per cent a favor del 'si'.

   Les autoritats ucraïneses i els governs occidentals no concedeixen cap validesa als referèndums, mentre que Moscou pretén utilitzar-los per a legitimar la seua ocupació, com va fer en 2014 amb la península de Crimea. El Kremlin ja havia deixat clar que la hipotètica annexió dels quatre territoris, ocupats en el marc de la guerra, seria ràpida.

   Cal recordar que Putin va reconéixer el 21 de febrer la independència de les províncies ucraïneses de Donetsk i Lugansk, autoproclamades en 2014 amb el suport de Moscou i malgrat els advertiments en sentit contrari de les potències occidentals.