Salvini insta una ONG a portar-se a Països Baixos als migrants rescatats per força enfront de Líbia

Publicado 21/6/2018 17:04:07CET

El ministre italià recalca que els barques de les ONG "no tocaran més sòl italià"

MADRID, 21 Jun. (EUROPA PRESS) -

El viceprimer ministre i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, ha instat l'ONG alemanya Lifeline que es porte als 224 migrants que ha rescatat aquest dijous en aigües enfront de Líbia fins a Països Baixos ja que els ports italians estan tancats per als barques de rescat de "pseudovoluntaris" i l'embarcació té bandera holandesa.

Segons ha denunciat en un missatge als seus seguidors en Facebook, l'ONG ha seguit endavant amb el rescat dels migrants malgrat que estaven "en aigües de Líbia" i tant la Guàrdia Costera italiana com els guardacostes libis els havien indicat que "no es mogueren" i que aquests últims es farien càrrec del rescat.

Però, ha afegit Salvini, que ha dit estar "enfadat", "què han fet aquests desgraciats?". "Posant fins i tot en perill la vida dels migrants a bord de les embarcacions no han escoltat a les autoritats italianes, a les autoritats líbies i ha intervingut per força" rescatant els 224 migrants, ha precisat, referint-se als rescatats com a "carn humana" en un moment donat.

El líder de la Lliga ha posat en dubte que hagen actuat d'aquesta manera "perquè són bons" i no perquè tenen "altres interessos". "Si foren realment bons, amb els patrullers libis allí a prop, no haurien intervingut", ha subratllat.

HAURAN DE FER UN "RECORREGUT MÉS LLARG"

Ara, ha prosseguit, ja que l'ONG ha dut a terme "un acte de força", li ha comminat al fet que es porten "aquesta càrrega d'éssers humans" a Països Baixos ja que el seu vaixell de rescat té presumptament bandera holandesa. "Crec que que en Països Baixos estan molt disponibles per a secundar la vostra generositat i bondat", ha afegit, subratllant que ara hauran de fer "un recorregut més llarg".

En aquest sentit, i com ja fera després del cas de l''Aquarius', el vaixell de rescat de SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres (MSF) al qual va prohibir desembarcar en ports italians els 630 migrants que havia rescatat, Salvini ha deixat clar que les embarcacions de les ONG "no tocaran més sòl italià".

Salvini s'ha justificat argumentant que no actua així perquè "és dolent" o "egoista", sinó perquè "les regles han de ser respectades i no es juga amb les vides humanes, no es posen en perill vides humanes".

El ministre de l'Interior ha subratllat que l'objectiu que té el Govern és acabar amb els traficants de persones i també amb els "taxis del mar". "No accepte que hi haja persones que arrisquen les vides dels qui escapen d'Àfrica i pensen portar-les totes a Itàlia", ha defès. "No podem seguir-nos fent càrrec dels costos i dels costos socials consegüents d'una immigració fora de control", ha recalcat.

RESCAT AL MARGE DEL DRET INTERNACIONAL

També s'ha pronunciat sobre aquest últim rescat en el Mediterrani el ministre de Transports, Danilo Toninelli, que ha denunciat que "l'ONG Lifeline està actuant en aigües líbies al marge de qualsevol regla, al marge del Dret Internacional".

"Han embarcat a prop de 250 nàufrags sense comptar amb els mitjans tècnics per a poder garantir el benestar dels propis nàufrags i de l'equipatge", ha advertit, en un missatge publicat en Facebook, denunciant que l'operació era competència dels guardacostes libis atés que el succés s'ha produït en les seues aigües.

"No tenim res contra les ONG però estem i seguim estant a favor del respecte de la legalitat, sobretot quan es parla de vides humanes", ha assegurat Toninelli.

D'altra banda, els dos ministres han posat en dubte la nacionalitat del barco de rescat. Salvini ha dit que s'ha demanat informació a Països Baixos, qualificant al buc de "vaixell fantasma", mentre que Toninelli ha precisat que ha sol·licitat a la Guàrdia Costera que verificar la bandera del mateix. "El dret del mar no permet la navegació als barques no regulars", ha recordat.

Al seu torn, l'ONG s'ha limitat a informar en el seu Twitter que estava procedint a un rescat fa diverses hores. "Estem rescatant actualment entre 300 i 400 persones. Fan falta reforços de la Guàrdia Costera italiana o de mercants", ha indicat.

colaboracio