Publicado 10/06/2021 18:33CET

Sánchez anuncia 6,3 milions d'euros per a ajudar Centreamèrica a enfrontar el desplaçament forçat

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seua visita a Buenos Aires
POOL MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

   La UE anuncia una partida de 18,5 milions d'euros durant l'esdeveniment celebrat a Costa Rica

   MADRID, 10 juny (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous que Espanya destinarà 6,3 milions d'euros a recolzar als països de Centreamèrica a fer front al problema del desplaçament forçat i les migracions en aquesta regió, "una crisi oblidada".

   Sánchez ha fet l'anunci durant l'Esdeveniment en solidaritat amb els desplaçats forçosos i les comunitats d'acolliment a Centreamèrica i Mèxic que se celebra a San José (Costa Rica), defenent que migrar no hauria de ser "l'única eixida" i apostant per prestar més atenció a aquest fenomen que té multitud de causes.

   Espanya destinarà 6,3 milions d'euros (7,6 milions de dòlars) en el període 2021-22 "com a suport directe als plans d'acció" dels països que integren el Marc Integral Regional per a la Protecció i Solucions (MIRPS) --Belice, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic, Panamà i El Salvador--, ha indicat, conscient que cal "actuar amb urgència".

   En els últims cinc anys, ha precisat, Espanya va canalitzar ajudes al desenvolupament per a aquests països per un total de 350 milions d'euros, però ha decidit "redoblar esforços" davant la "urgència de la situació".

   La suma anunciada representa el 14 per cent de la bretxa financera d'uns 55 milions de dòlars d'aquests països, ha precisat, per a aclarir que els fons es canalitzaran a través de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) i mitjançant una "aportació pionera" al Fons MIRPS de l'OEA.

   L'objectiu de l'esdeveniment, organitzat per Espanya juntament amb Guatemala i Costa Rica, no és un altre que "explorar la manera de fer front junts al drama del desplaçament forçat i evitar en conseqüència el que és una crisi oblidada" a nivell internacional, ha subratllat el president del Govern.

   En la regió, ha recordat, hi ha un milió de desplaçats per la força i és una "realitat que s'enceba particularment" tant amb dones com amb menors i que té per darrere nombroses causes --econòmiques, mediambientals, de seguretat-- a les quals ha vingut a sumar-se la pandèmia.

   Al marge de l'ajuda financera, ha dit Sánchez, el Govern també centrarà els seus esforços a "enfortir les capacitats dels governs, de les comunitats d'acolliment, oferir atenció sanitària i facilitar accés a l'educació i l'ocupació a la població afectada".

   "La decisió de migrar ha de ser una opció lliurement triada i no una única eixida davant la falta d'oportunitats", ha reivindicat el president del Govern.

   Per açò, ha recalcat que Espanya seguirà treballant per a millorar les condicions dels desplaçats forçosos i també perquè la UE "prioritze aquesta regió en les seues polítiques", a més d'amb els organismes multilaterals i amb el sector privat.

   Igualment, ha agregat, "seguirem impulsant la capacitació tècnica en àrees tan importants com és per exemple la gestió de sol·licituds d'asil, integració de refugiats, la tracta d'éssers humans o la situació dels menors no acompanyats".

AJUDA DE LA UE

   Per la seua banda, la UE ha anunciat 18,5 milions d'euros d'ajuda, dels quals els que 12 milions d'euros seran finançament humanitari per a Centreamèrica i 6,5 milions d'euros constitueixen ajuda al desenvolupament, segons ha informat la Comissió Europea en un comunicat.

   D'aquest total, 4 milions es destinaran específicament a fer front a les conseqüències humanitàries de la violència, inclosos els desplaçaments, un milió contribuirà a fer front a la inseguretat alimentària, mentre que 2 milions seran per a l'educació en situacions d'emergència. Els 4 milions d'euros restants es destinaran a activitats de preparació davant catàstrofes.

Contador
colaboracio