Publicado 22/10/2020 15:38CET

Sánchez anuncia a Casado que paralitza la reforma del CGPJ per a pactar la seua renovació amb el PP

El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la segona sessió del ple en el qual es debat la moció de censura plantejada per Vox, en el Congrés dels Diputats, Madrid (Espanya), a 22 d'octubre de 2020. Es tracta de la cinquena moció d
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous al president del PP, Pablo Casado, que va a "detindre el rellotge" de la proposta de reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per a poder negociar la renovació amb el seu partit.

Sánchez ha fet aquest anunci prenent la paraula al final del torn de portaveus en el debat de la moció de censura presentada per Vox. El cap de l'Executiu ha demanat al PP que contribuïsca a convertir el que ha sigut una "expressió de fúria destructiva" en una "moció constructiva" encara que siga "molt a pesar dels seus oponents"

"Senyor Casado, renovem el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional, necessitem enteniment i diàleg", ha dit Sánchez, que ha reiterat l'argument que davant la incertesa que pateix Espanya per la pandèmia són necessàries institucions fortes.

Així, ha demanat que, quan acabe la votació de la moció, tots els partits "amb responsabilitat d'Estat" i especialment el PSOE i el PP, s'assenten a renovar els òrgans constitucionals en benefici de la Constitució, de la democràcia i dels ciutadans.

"Anem a parar el rellotge a l'espera que vostés s'assenten i, després de dos llargs anys, s'avinguen a desbloquejar la renovació del govern dels jutges", ha reblat.

L'anunci de Sánchez ha arribat després d'un discurs del president del PP, Pablo Casado, en el qual s'ha distanciat i ha criticat durament Vox. Precisament, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha dit veure en les paraules de Casado un preludi d'un acord amb el PSOE per a "seguir ficant mà en la justícia".

Però l'anunci també es produeix un dia després de conéixer-se que el Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa ha avisat el Govern espanyol que la seua proposta de reforma s'aparta dels estàndards d'aquesta organització internacional.

El motiu és que la reforma proposada permetria triar 12 dels 20 vocals del CGPJ per majoria absoluta de les Cambres quan no s'aconseguisca la majoria qualificada de tres cinquens. També la Comissió Europea ha advertit que observa amb atenció el seu desenvolupament.

colaboracio