Sánchez avisa Rússia que "si ocorre allò que ningú vol" hi haurà "conseqüències massives" per a la seua economia

La primera ministra de la República de Finlndia, Sanna Marin, i el president del Govern, Pedro Sánchez
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press
Publicado: miércoles, 26 enero 2022 17:39

   El president del Govern i la primera ministra finlandesa insisteixen en la importncia que la UE romanga unida

   MADRID, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern, Pedro Sánchez, ha avisat aquest dimecres a Rússia que si finalment es produeix una invasió d'Ucrana, en la frontera de la qual estan concentrats més de 100.000 soldats russos, aleshores hi haur "sancions importants" per part de la UE contra Moscou, si bé ha deixat clar que ara com ara l'aposta és pel dileg i la distensió.

   En roda de premsa amb la primera ministra de Finlndia, Sanna Marin, Sánchez ha considerat que al mateix temps que s'aposta pel dileg per a aconseguir una desescalada, també és important fer arribar el missatge a Rússia que "si ocorre el que ningú vol que ocórrega evidentment hi haur sancions importants".

   Si es produeix la invasió "tindr unes conseqüncies massives i gravíssimes per a la seua economia en termes de sancions", en les quals ja est treballant la UE, ha abundat el president del Govern, missatge en el qual també ha coincidit Sannin: "Qualsevol altra agressió militar de Rússia tindria greus conseqüncies".

   Tots dos han coincidit en la importncia que la UE mantinga un front unit pel que fa a aquesta crisi en la qual, segons Sánchez, la "causa bsica" és "el respecte al Dret Internacional, a la integritat territorial i a la sobirania" d'Ucrana.

   En opinió del president del Govern, la presncia de les tropes russes en la frontera ucranesa el que trasllada és el missatge que "s'est qüestionant la integritat territorial d'un país sobir". Així les coses, ha insistit que del que es tracta aleshores és de defendre la legalitat internacional i la integritat d'Ucrana.

MOMENT DIFÍCIL AMB RÚSSIA

   Sánchez ha reconegut que la relació tant de la UE com de l'OTAN amb Rússia travessa "un moment difícil i molt crític" i ha sostingut que "és el moment de la diplomcia, la distensió i el dileg".

   "En un món en qu volem la pau el que s'ha de respectar és la legalitat internacional", ha insistit subratllat que aix és alguna cosa en el que creu que "tots podem estar d'acord" i és també "el sentir del conjunt de la societat europea".

   Així mateix, ha justificat el desplegament de tres barques per a maniobres amb l'OTAN al fet que "Espanya és un soci fiable" i que est comproms des de fa anys amb la seguretat dels pasos de l'est perqu la seua seguretat és la del conjunt de la UE.

   Per la seua banda, Sannin ha sostingut que és important que "la UE es mantinga unida i transmeta missatges clars" i ha defenst que "és el moment de la diplomcia i el dileg" i que els Vint-i-set donen suport a Ucrana i la seua sobirania.

UCRANA HA DE PODER DECIDIR

   La primera ministra ha recordat que encara que Finlndia no és membre de l'OTAN si és un país soci i a més té la possibilitat de poder sollicitar la seua entrada en l'organització en el futur si així ho desitja, una mica del que Moscou vol privar ara a Ucrana i altres antigues repúbliques sovitiques.

   "És la nostra prpia decisió i no la de Rússia o uns altres", ha sostingut Sannin, insistint que han de ser els ucranesos els que decidisquen si volen o no entrar en l'Aliana Atlntica i la resta ha de "respectar el seu dret" a decidir.

   A més d'Ucrana, els dos caps de Govern han tingut ocasió de discutir sobre les relacions bilaterals i altres punts de l'agenda europea, com la taxonomia energtica o la reforma del Pacte d'Estabilitat i Creixement, qüestions les dos en les quals no hi ha sintonia per en les quals tots dos han dit tindre voluntat d'un "debat constructiu" i evitar la conformació de "blocs".

   Els dos pasos, ha dit Sánchez, comparteixen la urgncia de dur a terme la transició verda i pel que fa a la transició digital s'enfronten a dos problemes comuns, el repte demogrfic de grans extensions de territori nacional i la realitat insular.

   En aquest sentit, i en el marc dels fons 'Next Generation UE', han acordat collaborar en temes de digitalització per a "transformar les nostres economies amb un esperit reformista amb el qual estem totalment compromesos", ha explicat el president.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià