Publicado 30/06/2022 10:42

Sánchez diu que han complit els objectius i que la capacitat d'influència es mesurarà per la despesa en Defensa

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, a la seua arribada a la segona i última jornada de la Cimera de l'OTAN 2022 en el Recinte Firal IFEMA MADRID, a 29 de juny de 2022, a Madrid (Espanya).
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

   Demanarà el suport de tots els partits per a elevar el pressupost militar i aprovar l'arribada de nous destructors a Rota

   MADRID, 30 juny (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern, Pedro Sánchez, ha defès l'augment de la despesa en Defensa d'Espanya en advertir que la capacitat d'influència internacional dels països també se'n va a mesurar per l'increment d'aquesta partida en els pressupostos per a aconseguir l'objectiu que va marcar l'OTAN del 2% del PIB en 2030. A més, s'ha mostrat satisfet en donar per "complits", els objectius de la Cimera de Madrid.

   En una entrevista en TVE, recollida per Europa Press, ha assenyalat que portarà a les Corts una proposta per a elevar la despesa militar, encara que no ha concretat en quant pretén fer-ho en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2023, que començaran a negociar-se pròximament.

   El cap de l'Executiu ha cridat per tant a "complir aquest objectiu" i ha recordat que els Aliats ja van fixar un augment del despesa en eixos termes en la Cimera de l'OTAN celebrada a Gal·les en 2014. Així mateix, ha indicat que la citada meta "transcendeix a la legislatura" pel que demanarà que siga un compromís de país i que totes les forces polítiques ho reconeguen com a tal.

   Per tant, Sánchez ha demanat obrir aquest debat a Espanya per a reforçar la inversió en Defensa i augmentar les capacitats de dissuasió --"també en l'espai progressista", ha apuntat-- al mateix temps que ha defès a l'OTAN com una aliança de democràcies "en defensa de la democràcia". A més, ha defès que aquesta aposta genera ocupacions, riquesa, i noves empreses i ha posat els exemples de Galícia i Cadis, on existixen pols industrials vinculats a aquest sector.

   En aquesta mateixa línia ha demanat ser conscients que més enllà d'Europa "el món està molt complicat" i "fa molt fred" i per açò és important defendre la nostra forma de viure i relacionar-nos democràticament i sobre la base d'un ordre internacional amb regles certes.

   SUPORT AlS DESTRUCTORS DE ROTA

   A més de l'increment del pressupost de Defensa, Sánchez s'ha referit també a l'arribada de dos nous destructors nord-americans a la base militar de Rota (Cadis), anunciat pel president Joe Biden, que ha de ser aprovat en el Congrés dels Diputats. En la mateixa línia ha assenyalat que espera comptar amb el suport de les forces polítiques i que li ho demanarà "a totes", també a les quals se situen a l'esquerra del PSOE.

   D'altra banda, Pedro Sánchez ha donat per "complits" els objectius de la Cimera --encara que encara queda la jornada del dijous per celebrar-- i l'ha definit com una cita "històrica" que va a definir el treball de l'Aliança en els pròxims deu anys amb l'aprovació del nou 'Concepte Estratègic'.

   També, que es recupera "el pes d'Europa" com a projecte polític, segons ha indicat, en recordar que amb les noves incorporacions de Suècia i Finlàndia 23 membres de la trentena que formen l'Aliança pertanyen a la Unió Europea.

colaboracio