Publicado 25/11/2020 17:53CET

Sánchez diu que es dialogarà amb les comunitats sobre el Nadal però limitar les reunions a sis "no és un capritx"

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, y el presidente del Consejo de Ministros de Italia, Giuseppe Conte, durante la XIX Cumbre hispano-italiana en Palma de Mallorca
POOL MONCLOA/FERNANDO CALVO

Afirma que "estem davant el principi de la fi de la pandèmia i a les portes de neutralitzar el virus"

PALMA, 25 Nov. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS Carolina Jiménez) -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que el Govern tindrà "màxima actitud de diàleg i acord amb totes les comunitats autònomes" per al pla de restriccions sanitàries per al Nadal, però també ha deixat clar que la proposta de limitar les reunions a sis persones no és "un capritx".

Segons ha dit, eixa és la xifra que els professionals sanitaris diuen que és "prou rigorosa i restrictiva perquè no explosione de nou la corba de contagis".

La Comunitat de Madrid, en canvi, ha proposat permetre reunions de fins a 10 persones i allargar mitja hora, fins a les 01.30 hores, el toc de queda la Nit de Nadal i la Nit de cap d'any.

Encara que ha assenyalat que els detalls concrets els adoptarà el Consell Interterritorial de Salut, on espera "un acord amb el conjunt de les comunitats autònomes", ha subratllat la necessitat d'atendre les recomanacions dels científics.

A més, ha remarcat que frenar la corba de contagis ha exigit "molt d'esforç" i que ara s'entra en unes "dates crítiques" en les quals "cal seguir aplacant la corba".

Espanya ha aconseguit baixar la incidència acumulada per sota de 400 casos per cada 100.000 habitants en dos setmanes, però l'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana baixar a 25 i per açò ha cridat a no baixar la guàrdia, perquè la incidència "pot tornar a pujar" si es relaxen les mesures.

Segons el parer de Sánchez, malgrat que la xifra de morts d'aquest dimarts va ser "inacceptablement alt" --un total de 537-- està sent "eficaç" l'estratègia d'aquesta segona fase de deixar en mans de les comunitats autònomes les restriccions específiques, tenint en compte que la situació és diferent fins i tot per províncies.

"EL PRINCIPI DE LA FI"

Ara, ha dit, s'està dissenyant una tercera fase, el pla per al Nadal i l'estratègia de vacunació que va a permetre "començar a neutralitzar el virus" en les "pròximes setmanes" i així "començar la fase del principi de la fi de la pandèmia".

"Estem davant el principi de la fi d'aquesta pandèmia i és molt important subratllar-ho, estem a les portes de neutralitzar el virus i deixar eixa fase de controlar el virus convivint amb ell", ha dit.

Sánchez ha posat la gestió sanitària a Espanya com a exemple de la necessitat d'acabar amb la regla de la unanimitat en la presa de decisions de la UE. Segons ha explicat, les decisions es prenen per un sistema de majoria i "si alguna comunitat autònoma tinguera capacitat de veto, la rapidesa i l'eficàcia per a respondre l'emergència sanitària es veurien minvades".

El cap de l'Executiu s'ha expressat així en roda de premsa juntament amb el seu col·lega italià, Giuseppe Conte, amb el qual ha copresidit una cimera dels dos governs a Palma. Conte, per la seua banda, ha posat l'accent en la necessitat d'una major coordinació europea de les mesures de mobilitat en Nadal, perquè hi haurà molts estudiants i treballadors que voldran creuar les fronteres per a tornar temporalment a sa casa.

colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  Primera querella contra Illa tras salir de Sanidad, por homicidio, lesiones y prevaricación en su gestión de la pandemia

 2. 2

  La reacción de Francisco Rivera a los insultos de "chulo" y "prepotente" por parte de Isabel Pantoja

 3. 3

  Disney+ retira Peter Pan, Dumbo o El libro de la selva de su catálogo infantil por racistas

 4. 4

  Omar Montes, candidato a ocupar el corazón de Lara Álvarez

 5. 5

  Buscan al exjefe del Seprona en Segovia Jose Manuel Calvo, desaparecido desde el lunes