Publicado 17/05/2021 11:14CET

Sánchez diu que les primeres proves tècniques de cara al certificat covid estan sent positives

El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la inauguració del IV Congrés Iberoamericà del Consell Empresarial Aliança per Iberoamèrica (CEAPI)
Isabel Infantes - Europa Press

   MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

   El president del Govern, Pedro Sánchez, ha indicat aquest dilluns que les primeres proves tècniques que s'estan efectuant de cara a la introducció del certificat verd digital europeu estan sent molt positives, per la qual cosa s'ha mostrat convençut que podrà implantar-se abans de finals de juny.

   Així ho ha desvetlat durant la seua intervenció en el IV Congrés Iberoamericà del Consell Empresarial Aliança per Iberoamèrica (CEAPI). Segons ha dit els primers resultats de la prova pilot "estan sent francament positius" amb el que veu factible complir amb l'objectiu que el certificat covid estiga operatiu "abans que finalitze el mes de juny", una "notícia extraordinària" per al turisme.

   Espanya és un dels països seleccionats per a provar des del 14 de maig el funcionament del certificat pel que fa a "la seua emissió i la seua lectura", ha precisat el president del Govern.

   Les proves tècniques que la Comissió Europea compta dur a terme amb la gran majoria d'Estats membre abans que el certificat estiga aprovat i formalment operatiu van arrancar la setmana passada de manera gradual amb huit països de la UE, entre ells Espanya el divendres.

   Els primers 'test' han anat "molt bé" en tots els casos i està previst que una altra desena d'Estats membres més Islàndia s'unisquen aquesta mateixa setmana, segons recorden fonts comunitàries, amb el que ja hauran posat a prova el sistema de connexió la majoria de països socis.

   De moment es tracta d'una simulació per a provar tota la cadena, des de la connexió fins als sistemes de verificació i certificació, però no estarà operatiu fins a juny, quan s'espera que les negociacions a nivell polític hagen culminat en un acord per al seu llançament. Aquesta fase, a més, es limita al plànol tècnic pel que no està previst que el projecte pilot implique la participació de ciutadans que viatgen sota aquest marc.

A 93 DIES DE LA IMMUNITAT DE GRUP

   Igualment, Sánchez ha ressaltat els avanços en la vacunació, assegurant que aquesta és "la millor política econòmica" per a superar la pandèmia.

   Després de precisar que estem a "93 dies per a la immunitat de grup", el president del Govern ha subratllat la reducció dels contagis i que la incidència acumulada a catorze dies per 100.000 habitants en la setmana que va acabar el divendres va caure més de 35 punts. Açò suposa "un descens setmanal del 18,4 per cent", ha incidit.

   A més, es venen registrant "rècord rere rècord" de vacunació diària, amb quasi 612.000 dosi incoluades en un sol dia, la qual cosa suposa un ritme setmanal de quasi 3 milions de dosis setmanals que ha confiat que el sistema de salut podrà superar en les pròximes setmanes.

   "Hui anem a superar els 7 milions de persones amb pauta completa i els 15 milions amb almenys una dosi, és a dir el 31 per cent de la població", ha ressaltat, avançant que una vegada que la immensa majoria del grup de 70 a 79 anys estiga immunitzada al juny s'iniciarà la "vacunació massiva de les persones menors de 50 anys".

   Així doncs, ha sostingut, "Espanya està en línia recta", "treballant amb serietat, amb enorme humilitat i amb determinació" i s'ha mostrat convençut que "més prompte que tard aconseguirem el 70 per cent de la població vacunada" i amb açò la "immunitat de grup".

SUPORT A AMÈRICA LLATINA

   D'altra banda, ha aprofitat per a reiterar davant els empresaris iberoamericans el compromís del Govern de destinar enguany entre el 5 i el 10 per cent de les vacunes que li corresponen a Espanya, la qual cosa es traduirà en uns 7,5 milions de dosis, als països d'Amèrica Llatina i el Carib.

   Davant les "conseqüències molt preocupants" que la pandèmia està provocant en la regió, amb el 30 per cent de morts malgrat representar el 9 per cent de la població mundial, Sánchez ha defenido que l'obligació és "acostar el muscle" i ha celebrat que el seu pla de fer arribar aquesta "quantitat humil però important" de vacunes als països iberoamericans "no ha trobat oposició de cap partit polític".

   El president del Govern ha insistit una vegada més en la necessitat que la vacuna arribe a tots els racons del món, exposant també en aquest punt la proposta que ha fet arribar en relació la vacunació als líders europeus.

   Aquesta proposta, ha recordat, part de l'exempció temporal de les patents de les vacunes contra la COVID-19, com recolza ara el president nord-americà, Joe Biden, i van plantejar prèviament l'Índia i Sud-àfrica, però a més aposta per la transferència de coneixement i tecnologia i l'augment de la producció a escala global, així com la seua distribució sobre la premissa que la primera mesura "no serà suficient per si mateixa per a garantir l'accés universal a vacunes en un curt espai de temps".

Contador
colaboracio