Publicado 07/12/2021 14:21CET

Sanitat aprova la vacunació contra la Covid-19 en xiquets de 5 a 11 anys a partir del 15 de desembre

Archivo - Arxiu - Vacunes
JCCM - Archivo

   MADRID/VALÈNCIA, 7 des. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió de Salut Pública, reunida aquest dimarts per a estudiar l'ampliació de l'estratègia de vacunació, ha acordat la vacunació contra la Covid-19 a xiquets d'entre els 5 i 11 anys, a partir del pròxim dia 15 de desembre, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

   La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les CCAA i el Ministeri de Sanitat, pren aquesta decisió basant-se en la proposta realitzada, prèviament, per la Ponència de Vacunes. Encara que la decisió era esperada després de l'anunci la passada setmana de la ministra Carolina Darias, en roda de premsa després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), de l'arribada d'aquestes dosis a Espanya a partir del 13 de desembre; data que ha sigut novament confirmada.

   Segons ha informat la Comissió, el motiu d'aquesta decisió és disminuir la càrrega de malaltia d'aquest col·lectiu i la transmissió a l'entorn familiar, en els centres educatius i en la comunitat. La Comissió destaca la importància de protegir als menors d'aquestes edats no només de la malaltia en la seua versió aguda, sinó també davant possibles afeccions a futur i davant de la síndrome de COVID persistent.

   Aquesta vacuna es dispensarà en vials diferents als utilitzats per a la població adulta. Així mateix, l'interval d'administració de la segona dosi siga a 8 setmanes, per a contribuir a incrementar la resposta immune, així com per a tindre vacunats a tots els menors entre 5 i 11 anys en un curt espai de temps amb almenys una dosi.

   Les dosis es repartiran a les comunitats autònomes de manera proporcional a la població infantil que tinga cadascuna d'elles. El que encara es desconeix és com es procedirà a vacunar a aquests xiquets. La titular de Sanitat apuntava aquest dimarts que serà cada comunitat autònoma la que establisca la "modalitat" per a procedir a la vacunació dels menors de dotze anys quan arranque la campanya en els pròxims dies.

   D'altra banda, la Comissió de Salut Pública ha insistit també en la importància de prioritzar l'administració de les dosis de reforç en aquells col·lectius com els sanitaris, sociosanitaris i majors de 60 a més de fomentar la primovacunació en persones que encara no s'han vacunat.

   Finalment, també van remarcar la necessitat de recalcar els missatges de precaució i cura amb l'ús de la mascareta en espais tancats i en oberts on no es puga mantindre la distància de seguretat d'1,5 metres estipulada; el llavat de mans, la ventilació i, també, en el manteniment de la distància social.

   Fins al moment Espanya ha administrat més de 76 milions de vacunes COVID-19 i quasi el 90 per cent de la població diana (majors de 12 anys) ha rebut la pauta completa de vacunació. A més, s'han administrat més de 5 milions de dosis de reforç a persones de més de 60 anys o a aquells vacunats amb Janssen.

colaboracio