Publicado 30/09/2022 11:29

Sanitat facilita a quasi 18.000 pacients l'accés als tractaments antivirals per a l'hepatitis C des de 2015

Sanitat facilita a quasi 18.000 pacients l'accés als tractaments antivirals per a l'hepatitis C des de 2015
GVA

   VALÈNCIA, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Un total de 17.752 persones han rebut tractament amb antivirals per a l'hepatitis C a la Comunitat Valenciana des de 2015, any en què la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va començar a finançar aquests fàrmacs en el marc del Pla Estratègic d'Abordatge de l'Hepatitis C, d'abast nacional.

   Cada 1 d'octubre es commemora el Dia Internacional contra l'hepatitis C, una inflamació del fetge provocada per un virus que es transmet per contacte directe amb sang infectada. Les principals pràctiques de risc són compartir utensilis contaminats d'higiene personal (maquinetes d'afaitar o tallaungles, per exemple), així com xeringues o tubs per a inhalar drogues; mantindre relacions sexuals amb el risc de sagnat i sense protecció o fer-se tatuatges o pírcings en establiments que no compleixen la normativa (tot el material, inclosa la tinta, ha de ser individual).

   En la majoria dels casos, la patologia no dona símptomes fins a molts anys després del contagi, quan es manifesten les complicacions. Les més greus són la cirrosi hepàtica i el càncer de fetge, segons ha detallat la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

   L'estratègia de la Conselleria de Sanitat se centra a identificar a pacients que pateixen hepatitis C per a facilitar-los l'accés als nous tractaments, que són efectius en més del 90 per cent de persones però poden resultar inaccessibles pel seu elevat cost.

   "Els antivirals orals han sigut una revolució en el tractament de l'hepatitis C, en eliminar el virus en quasi tots els pacient en sol 8 o 12 setmanes i sense amb prou faenes efectes secundaris", ha explicat el cap de secció del servici de Patologia Digestiva de l'Hospital General de València, Moisés Diago.

   En concret, Sanitat ha invertit més de 303 milions d'euros en tractaments antivirals des de l'any 2015. En el que va de 2022, des de gener fins a agost, han iniciat el tractament per a l'hepatitis C a la Comunitat Valenciana 545 pacients. El cost dels fàrmacs per a aquestes persones supera els quatre milions.

   "La despesa en el tractament de l'hepatitis C no és sinó una inversió que ha aconseguit disminuir els ingressos hospitalaris, la necessitat de trasplantament hepàtic i molt patiment i morts", ha afegit Diago.