Publicado 02/03/2021 10:26CET

Sanitat informa d'una "probable reinfecció" a Espanya amb la variant brasilera

Archivo - Arxiu - Cientifica analitzant el coronavirus.
CLAUDIOVENTRELLA/ISTOCK - Archivo

MADRID, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Sanitat ha informat, en l'informe d''Actualització de la situació epidemiològica de les variants d'importància en salut pública a Espanya', d'una "probable reinfecció" a Espanya amb la variant brasilera del coronavirus.

En concret, segons el document, fins ara s'han detectat dos casos aïllats (tots dos vinculats amb el Brasil) i tres brots amb aquesta variant, si bé ara com ara Sanitat no ha comunicat en quina comunitat s'han produït.

El primer dels brots inclou dos casos positius (un dels quals va ser confirmat per seqüenciació), i el segon inclou onze casos (tres d'ells seqüenciats), si bé en cap d'ells va poder trobar-se un vincle amb el Brasil, encara que és en aquesta on s'ha detectat el possible cas de reinfecció. El tercer dels brots està relacionat amb un viatge al Brasil i hi ha dos casos afectats.

A nivell general, i tenint en compte les tres variants que circulen a Espanya (brasilera, britànica i sud-africana) s'han detectat casos confirmats mitjançant seqüenciació en totes les comunitats i ciutats autònomes. No obstant açò, Sanitat ha avisat en el treball que el nombre de casos seqüenciats depèn en gran manera de la capacitat de seqüenciació de cadascuna d'elles pel que "no representen" la prevalença en les diferents regions.

A més, la integració de la seqüenciació en la vigilància epidemiològica amb mostrejos poblacionals aleatoris està en procés d'implementació, i els resultats encara són preliminars, per la qual cosa no es mostren en aquest informe.

D'altra banda, Sanitat ha informat que la detecció de la variant britànica a Espanya segueix sent "molt variable" entre les comunitats autònomes, ja que en algunes suposa un 4 per cent i en unes altres el 64 per cent. Ara bé, el departament que dirigeix Carolina Darias reconeix el "ràpid augment" de la seua distribució en les últimes setmanes.

Finalment, i en relació a la variant sud-africana, ja s'han detectat 50 casos (1 cas esporàdic i 6 brots, 5 d'ells sense vincle conegut amb els països més afectats) i existeix la possibilitat que "escape" a la resposta immune adquirida després d'infecció natural o generada per algunes vacunes.

colaboracio