Publicado 10/06/2021 18:37CET

Sanitat nega "filtració de dades personals" a l'aplicació per a l'adjudicació de places

Diversos metges es manifesten amb pancartes enfront de la Porta del Sol per a exigir una elecció de places amb garanties el 8 de juny de 2021, a Madrid (Espanya).
Óscar Cañas - Europa Press

   MADRID, 10 juny (EUROPA PRESS) -

   El secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació del Ministeri de Sanitat, Alfredo González, ha rebutjat que s'haja produït algun tipus de "filtració de dades personals" en l'aplicació engegada per Sanitat per a ampliar la informació disponible per als futurs especialistes del Sistema Nacional de Salut.

   Així ha respost la queixa d'alguns opositors, reunits entorn de l'organització FSEUnida i de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), que ha denunciat aquest dijous que el sistema "emmalalteix d'una important fallada en la seua seguretat", ja que "qualsevol usuari alié al procés pot accedir a la totalitat de dades personals" dels aspirants.

   Així, segons han avançat en un comunicat, des de CESM "es posarà hui mateix en coneixement de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades per a la seua valoració". De la mateixa manera, els servicis jurídics del sindicat estan veient si la transcendència d'aquesta vulnerabilitat del sistema pot ser constitutiva de "algun tipus d'il·lícit penal per a traslladar-ho a la Fiscalia per si fóra necessari que actuara d'ofici".

   "Amb les incidències dels últims dies s'està comprovant que des del Ministeri existeix un immobilisme absolut en la defensa d'un sistema informàtic amb tal nombre de fallades que genera una total desconfiança entre els qui han de triar una plaça en aquesta convocatòria. Els errors en carregar la pàgina o en afegir noves opcions d'especialitat, la filtració de dades, la falta de seguretat, la facilitat en la manipulació externa de les peticions i la falta de transparència no fan sinó frustrar als especialistes i augmentar les sospites de possible frau", ressalten des de CESM.

   FSEUnida va advertir ahir els opositors que "s'han filtrat totes les preferències incloses en les llistes tramitades". "Podem estar davant un presumpte incompliment de la Llei de Protecció de Dades", van denunciar. La diputada popular i exministra de Sanitat Ana Pastor ha carregat contra el Ministeri a través de les seues xarxes socials: "Impossible fer-ho pitjor i a més vulnerant la protecció de dades".

   En resposta, González ha defès amb rotunditat que "no hi ha hagut filtració de dades personals". "És una aplicació segura que funciona perfectament, amb les incidències que puguen ser lògiques en tota aplicació", ha esgrimit sobre este tema durant la seua intervenció davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats.

   En aquest sentit, ha informat que més de 6.000 aspirants han firmat ja de manera provisional la seua sol·licitud de plaça, 3.718 d'ells de metge intern resident (MIR). Així, ha defès l'actuació del Ministeri en aquest assumpte, malgrat les crítiques de l'oposició, com els de la diputada popular Elvira Velasco.

   "El Ministeri està posant a la disposició dels aspirants un conjunt d'instruments de suport que els dona dades reals de com està sent en temps real l'adjudicació per a orientar-los a la presa de decisions", ha argumentat González.

Contador
colaboracio