Publicado 13/05/2021 19:05CET

Sanitat recomana vacunar a embarassades amb dosi de Pfizer o Moderna i sense límit temporal

Archivo - Arxiu - Vacunació a una embarassada.
ANDREYPOPOV/ISTOCK - Archivo

   MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dijous la setena actualització de l'Estratègia de Vacunació, que arreplega com a principal novetat la proposta de vacunar contra la COVID-19 a les embarassades o en període de lactància amb vacunes d'ARNm, és a dir, com les ja aprovades de Pfizer o Moderna, i quan els corresponga segons el grup de priorització al que pertanguen.

   En el document, consensuat entre CCAA i el Ministeri, s'explica que, "en general, no s'ha detectat un major risc de COVID-19 greu per estar embarassada, més enllà de les condicions de risc que presente la dona". "Encara que els assajos clínics de les vacunes no van incloure embarassades, les dades disponibles, principalment d'utilització de les vacunes a EUA, no indiquen cap efecte advers sobre l'embaràs", assenyalen.

   En particular, l'Estratègia cita un estudi recentment publicat als Estats Units que va incloure 36.591 embarassades que s'havien vacunat amb vacunes enfront de la COVID-19 d'ARNm, i que no va trobar senyals de seguretat adverses.

   De la mateixa forma, el document de Sanitat argumenta que el Comité de Vacunació i Immunització del Regne Unit recomana que les vacunes han d'oferir-se a les embarassades al mateix temps que a la resta de la població, segons la seua edat i risc clínic.

   Atés que les vacunes de Pfizer i Moderna s'han estudiat més en embarassades, el Regne Unit recomana la seua preferència d'utilització, encara que en les quals van rebre una primera dosi d'AstraZeneca recomanen completar la pauta amb la mateixa vacuna. Alguns països de la UE, com Bèlgica, també recomanen l'ús de vacunes d'ARNm per a la vacunació d'embarassades, dones en període de lactància i aquelles que desitgen quedar-se embarassades.

VACUNACIÓ D'ADOLESCENTS I PREADOLESCENTES

   D'altra banda, el text apunta que, una vegada autoritzada la indicació de la vacuna de Pfizer per a la seua utilització en el grup d'edat entre 12 i 15 anys d'edat, es proposa prioritzar els xiquets de 12 anys (any de naixement 2009 o anterior) amb condicions de molt alt risc, en situació de gran dependència i aquelles en centres de persones amb discapacitat intel·lectual, centres tutelats i centres d'educació especial.

   Així, la resta d'adolescents i preadolescentes "no es prioritzaran en aquest moment". "Les dades epidemiològiques a Espanya mostren que les persones de 50-59, 40-49 i 30-39 anys tenen un major risc d'hospitalització, ingrés en UCI i mort que els adolescents i preadolescentes", justifica Sanitat.

   D'altra banda, i en aquesta mateixa línia d'argumentació, recorda que el personal docent d'educació infantil, primària i secundària es va prioritzar no solament respecte de la resta de la població, sinó fins i tot d'un altre personal docent com el de batxillerat i universitat, amb l'objectiu de "protegir el dret a la presencialitat en l'aula dels xiquets i adolescents en aplicació del principi de l'interés superior del menor".

   "Protegint al professor es protegia la presència del xiquet i adolescent en l'aula, conforme exigeix el nostre ordenament jurídic. A més, és important tindre en compte que al llarg d'enguany acadèmic en el qual s'ha mantingut l'activitat escolar a Espanya, s'ha pogut comprovar que els casos i brots produïts en aquest àmbit han sigut molt reduïts i s'estima que el risc de transmissió és molt baix en l'àmbit escolar", expliquen els experts.

   D'altra banda, l'actualització també inclou un nou grup de vacunació, el 10, corresponent a persones entre 40 i 49 anys (nascudes entre 1972 i 1981, tots dos inclusivament), que rebran "les vacunes que es consideren en funció de la disponibilitat, el context de la pandèmia i de les evidències".

colaboracio