Actualizado 13/11/2009 17:43

Santacreu Cabrera guanya el Premi de Composició AEOS-Fundació BBVA amb una obra inspirada en Luis Cernuda

Les orquestres de l'AEOS executaran l'obra guardonada en les seues pròximes temporades

MADRID, 13 Nov. (EUROPA PRESS) -

El compositor Javier Santacreu Cabrera (Benissa, Alacant, 1965) ha guanyat la cinquena edició del Concurs de Composició de l'Associació Espanyola d'Orquestres Simfòniques (AEOS) i la Fundació BBVA amb l'obra 'De la bellesa inhabitada', inspirada en el poema 'El jove marí', del poeta sevillà Luis Cernuda. El guardó, dotat amb 18.000 euros, permetrà la difusió de l'obra a través de la trentena d'orquestres que integren l'AEOS. És la primera edició en la qual el premi apareix associat al nom de la Fundació BBVA.

Santacreu Cabrera, Premi Reina Sofia de Composición Musical per a Orquestra en 1998, es va presentar baix el lema 'El mar, y nada más', primer vers d'"un dels poemes més arquetípics de Cernuda", segons ha afirmat hui Luis de Pablo, president del jurat, que va elegir 'De la belleza inhabitada' per unanimitat i ha destacat "la molt notable seguretat de mà" i la "posició de certa avantguarda" de l'obra guanyadora.

Els 45 candidats es van presentar baix lemes, de manera que el jurat no va conèixer la identitat de cap durant el procés d'avaluació. El nom de Santacreu Cabrera es va revelar davant del jurat; del president d'AEOS, Pedro Navarro; del director de la Fundació BBVA, Rafael Pardo, i dels periodistes, quan el notari Vicente de Prada Guaita ha obert la plica.

Luis de Pablo ha cridat a Santacreu Cabrera per donar-li la notícia. El compositor, emocionat, ha declarat estar "molt, molt content" i ha revelat que va tindre "el primer esclat" per a crear esta obra el 2004, però que la va acabar de compondre "fa un parell d'anys".

CONCURSOS I CREACIÓ

Santacreu Cabrera ha explicat que no fa diferenciació en una composició feta per encàrrec i una destinada a un concurs. "Les bases dels concursos no solen tenir limitacions estètiques, tinc la mateixa llibertat per a crear que la d'un encàrrec", ha detallat.

El músic ha estat finalista dels Premis de Composició de la Societat General d'Autors (SGAE) en 1990, 1993, 1995, i Primer Premi del Ciutat d'Alcoi 1991. En 1998, Santacreu Cabrera va obtindre el Premi Reina Sofia de Composición Musical per a orquestra, de la Fundació Ferrer Salat, amb l'obra 'Oniris, Música del Sueño'.

El guardonat també ha destacat que "ser premiat garantix que l'obra siga interpretada, el que no sempre passa amb els encàrrecs". Cadascuna de les 29 orquestres de l'AEOS programarà 'De la belleza inhabitada' en les seues temporades 2010-2011 o 2011-2012, excepte aquelles orquestres que, per les limitacions de plantilla, no pogueren accedir a això. "Espere que l'obra complisca les expectatives", ha declarat Santacreu Cabrera.

CANDIDATES D'"ALT NIVELL"

Luis de Pablo ha destacat "l'alt nivell" de les obres presentades. "Poques no mereixien el premi", ha declarat el president del jurat. Per part seua, Pedro Navarro ha subratllat que "l'alt nivell" de les obres candidates reflecteix "com està la salut de la composició a Espanya".

A més, Luis de Pablo ha subratllat que 'De la belleza inhabitada' va tindre l'avantatge de ser una obra "sense dificultats expressives" per a l'execució per una orquestra. "Altres candidates van presentar dificultats que no es justificaven des del punt de vista musical", ha matisat el president del jurat.

Santacreu Cabrera ha fet estudiara de direcció amb Vicky Lumbroso i Diego Ramón Lluch, i els de composició amb Javier Darias a l'Escola de Composició i Creació d'Alcoi, ECCA, assistint a cursos monogràfics amb Ramón Barce, Antón García Abril, Cristóbal Halffter o Tomás Marco.

Les seues obres han estat interpretades per grups de cambra com el Divertimento Ensemble de Milán, el Florilegium String Quartet de Bucareste o l'Orquestra de Cambra de la Simfònica de Galícia. Dirigix la Coral Benissenca des de 1987. Forma part del claustre de professors de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Benissa (a la qual es li ha donat el seu nom, el març del 2006) com coordinador de grups corals i instrumentals, dirigint la Banda Juvenil des de la seua formació.