Santamaría i Casado es veuen a 'Gènova' però no arriben a un acord per a una llista única abans del congrés

Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado
DAVID MUDARRA/PARTIT POPULAR
Actualizado 17/7/2018 16:41:29 CET

A tres dies del conclave que triarà el successor de Rajoy, l'exportaveu del PP trasllada que vol arribar fins al final

   MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

   Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, candidats a presidir el PP, han mantingut una trobada aquest dimarts en la seu nacional del partit, però no han arribat a un acord per a aconseguir una llista unitària abans del congrés del partit com defèn la candidatura de l'ex-vicepresidenta del Govern, segons han informat fonts de les dos candidatures.

   Durant la reunió de "menys d'una hora" i en un "to cordial", Pablo Casado ha traslladat en privat a Santamaría el que vé exposant en públic, segons fonts del seu equip. Així, ha subratllat que hi ha poca diferència en vots (uns 1.500) entre els dos candidats i que, per tant, vol arribar "fins al final". Es tracta, afigen les fonts consultades, que eixa integració es produïsca després del conclave.

   A més, fonts de la candidatura de Casado han recordat que els propis Estatuts del PP estableixen dos voltes per a triar el president del partit i "els afiliats mereixen que es complisquen les normes". És més, han ressaltat que la seua candidatura ja ha sumat a les altres quatre que van ser eliminades en primera volta, la qual cosa demostra els seus "dots integradors".

CAMPANYA "BELICOSA" DE CASADO

   Aquest entrevista es produeix a tres dies que arranque el XIX Congrés extraordinari nacional del PP que triarà el successor de Mariano Rajoy, en un tram final de campanya interna en la qual s'ha elevat el to i els retrets mutus entre els dos aspirants a presidir el partit. Exponent d'açò és el vídeo contra Santamaría qüestionant que puga representar la renovació amb suports com Javier Arenas, Cristóbal Montoro o Celia Villalobos, una cinta de la qual es desmarca l'equip de Casado.

   De fet, fonts properes a Santamaría han criticat aquest dimarts la "campanya tremendament belicosa" que està realitzant Pablo Casado i fins i tot han recordat que també la va tindre en primera volta amb Cospedal encara que ara estiguen fent campanya conjunta. Al seu entendre, hi ha gent en el partit que açò no ho entén que es puga produir un "pacte de perdedors" i això està provocant un "transvasament de compromissaris" pròxims a Cospedal, que ara es decantarien per l'ex-vicepresidenta, que han xifrat en el 50 per cent.

   Des de l'entorn de Pablo Casado neguen que estiguen realitzant una campanya agressiva o belicosa per a arribar a la Presidència del Partit Popular i subratllen que cada vegada hi ha més gent "il·lusionada" amb el seu projecte

ELS DOS EQUIPS S'ATRIBUEIXEN LA VICTÒRIA

   En aquest moment, els equips dos candidats s'atribueixen la victòria en el conclave, d'acord amb les dades que tenen cadascun d'ells després de les seues telefonades i contactes amb els 3.083 compromissaris que podran votar aquest dissabte per a triar el nou líder del PP.

   Així, en un briefing amb els periodistes, fonts de la candidatura de Santamaría han assenyalat que ja tindrien un suport dels compromissaris que se situaria per damunt del 60 per cent" i "àmpliament per damunt dels 15 punts" sobre Pablo Casado. A més, en els seus càlculs compten amb que hi ha "un marge de compromissaris que pot no votar" per no arribar a temps, alguna qüestió familiar o algun incident en eixa jornada.

   En aquest punt, l'entorn de Santamaría han subratllat que han realitzat una "anàlisi rigorosa i contrastada" i rebutgen el transvasament automàtic de compromissaris de la candidatura de María Dolores de Cospedal a Casado de la qual parla aquest últim. De fet, han assenyalat que s'està produint un "transvasament del 50 per cent de compromissaris de les províncies en què va guanyar Cospedal".

   "No es poden sumar compromissaris, que són cadascun del seu pare i de la seua mare", asseguren en l'equip de Santamaría. Per contra, en la candidatura de Casado rebutgen l'afirmació del seu rival que estiguen sumant els "comptes de la vella" i com a prova d'açò han mostrat als mitjans de comunicació un document d'Excel amb els noms de tots els compromissaris, diferenciant en colors a qui recolza cadascun d'ells i quals són els indecisos.

L'EQUIP DE CASADO PARLA DE 2.100 COMPROMISSARIS

   Segons la candidatura de Casado, i després de fer dos exploracions amb els delegats que acudiran al conclave, l'exportaveu del PP comptaria en aquest moment amb el suport de 2.100 compromissaris, davant dels 837 que recolzarien Santamaría. Això sí, admeten que hi ha cinc-cents que encara no han sigut qualificats i altres 200 que estarien en la categoria d'indecisos.

   Segons els seus càlculs, Casado tindria el 65 per cent dels vots i Santamaría un 27 per cent. És més, han subratllat que el diputat avilés  també tindria el suport de les dones (un 48 per cent) mentres que Santamaría -que ha llançat precisament hui un vídeo per a ressaltar el fet que una dona puga arribar a liderar el PP i presidir el Govern-- se situaria en el 30 per cent.

colaboracio