Publicado 28/10/2021 17:08CET

La satisfacció i el benestar del pacient són claus per a l'èxit del tractament per al VIH, segons experts

   MADRID, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

   La satisfacció i el benestar del pacient són claus per a l'èxit del tractament per al VIH, segons un estudi de la Societat Espanyola Interdisciplinària de la Sida (SEISDA), realitzat en col·laboració amb Gilead i presentat en el Congrés la Societat Europea de la Sida 2021 (EACS2021).

   Des de fa anys els professionals de salut valoren l'eficàcia, i per tant l'èxit, del tractament antirretroviral (TAR) en funció de dos paràmetres: la càrrega viral (nombre de còpies del VIH en sang) i la recuperació de l'estat immunològic.

   No obstant açò, a causa que la majoria de les pautes són efectives, es fa necessari incloure altres mesures, com les preferències dels pacients que, segons aquest treball, resulten fonamentals.

   "Existeix evidència que hi ha una relació positiva entre les preferències dels pacients i la seua qualitat de vida relacionada amb la salut (CVRS)", assenyala la presidenta de SEISIDA, Concha Amador, de l'Hospital Marina Baixa d'Alacant i una de les autores de l'estudi.

   El treball destaca que comprendre les característiques òptimes dels règims antiretrovirals, la satisfacció amb el tractament i el benestar és essencial per a l'èxit terapèutic i l'atenció centrada en el pacient.

   "La comparació de les perspectives dels pacients i els metges revela nombrosos símptomes continus informats pels pacients que els metges no reconeixen adequadament", comenta María José Fuster, doctora en Psicologia Social, directora de SEISIDA i també autora del treball.

   L'objectiu d'aquesta investigació, segons la doctora Amador, ha sigut "comparar les opinions de les persones que viuen amb el VIH (PVVIH), però també la dels metges especialistes en VIH sobre les característiques desitjables d'un règim de TAR ideal, així com la satisfacció i el benestar de les PVVIH".

   Per a açò, en col·laboració amb 18 centres (hospitals i ONG) de tota Espanya, es van realitzar dos enquestes en paral·lel a 101 metges de VIH i a 502 PVVIH durant 2020. Tant mèdics com a pacients consideren que les característiques més rellevants del TAR són l'eficàcia i la baixa toxicitat, encara que són més importants per als metges que per als pacients.

   Tot i que els pacients estaven més satisfets amb el seu tractament de TAR del que els metges van estimar inicialment, també van reportar un major nombre de símptomes que s'associaven negativament amb la seua satisfacció amb el TAR.

   Els resultats mostren que "els metges van subestimar el percentatge de pacients amb símptomes en comparació de les respostes dels pacients". "A més, aquest van informar d'una major quantitat de símptomes molests (ansietat, tristesa i fatiga) del que van estimar els metges", detalla la doctora Fuster.

   Per la seua banda, els metges van informar que l'"insomni i els marejos són els símptomes més freqüents que condueixen a la interrupció del TAR", segons Amador. L'informe, així mateix, indica que els pacients van puntuar el seu estat de salut general més baix del que els metges van estimar que tenien.

colaboracio