Publicado 06/07/2022 18:41

La segona onada de calor en Península i Balears i la primera a Canàries deixarà des del divendres màximes de fins a 40ºC

Archivo - Arxiu- Diverses persones es banyen i prenen el sol en una platja del municipi de Marín, a 5 de juny de 2021, en Marín, Pontevedra, Galícia, (Espanya).
Beatriz Ciscar - Europa Press - Archivo

   MADRID, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

   La segona onada de calor de l'estiu a la Península i Balears i la primera a Canàries podria tindre lloc a partir d'aquest divendres, 8 de juliol, un episodi que provocarà un augment de les temperatures que podran arribar a aconseguir els 40ºC, segons ha avançat el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) Rubén del Campo.

   Aquesta situació es produeix després que aquest dimarts 5 de juliol es registrara "abundant activitat tormentosa al nord i est de la Península", com ha indicat Del Camp, que ha afegit que la xarxa de detecció de descàrregues d'AEMET va comptabilitzar al voltant de 3.900 impactes de llamps en superfície, a més de precipitació d'intensitat torrencial, és a dir, més 10 litres per metre quadrat en tan sols deu minuts, en la localitat de Peñausende (Zamora) i granissol gran, amb pedres de fins a cinc centímetres, a la província de Terol, per exemple, a la localitat de Calanda.

   També va haver-hi ratxes molt fortes associades a les tempestats, entre les quals destaquen la que va aconseguir 105 quilòmetres per hora en Motilla del Palancar (Conca). Per contra, en la zona centre mitat sud, el més destacat van ser les altes temperatures, amb pràcticament 40ºC i temperatura màxima a Talavera de la Reina (Toledo) i a Granada.

   Aquest dimecres encara predominarà "l'ambient inestable" en bona part del nord i aquest peninsular pel que "existeix perill de tempestats fortes companyes de ratxes de vent intenses i granissol" en punts del nord de Castella i Lleó, interior de Cantàbria i País Basc, Navarra, La Rioja, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, sobretot en l'interior, i en el nord de la Comunitat de Madrid, com ha detallat el portaveu.

   En el cas de la província de Terol i en l'interior de Castelló, aquestes tempestats podrien ser "molt fortes i amb un perill important, ja que les precipitacions podrien aconseguir intensitat molt forta, fins i tot torrencial, és a dir, podrien superar-se els 10 litres per metre quadrat en només deu minuts i podrien estar acompanyades de gran aparell elèctric, ratxes de vent molt forts (superiors als 70 quilòmetres per hora) i granissol gran (que podria superar els dos centímetres)", segons Del Campo.

   Quant a les temperatures, aquest dimecres baixaran en tot el nord-est de la Península i en el quadrant sud-oest peninsular, en canvi, predominaran els cels poc nuvolosos i fins i tot els termòmetres pujaran en l'oest d'Andalusia. En aquest sentit, el portaveu ha indicat que a Còrdova, Sevilla i Badajoz es rondaran els 38ºC.

   A partir del dijous, sobre la Península i Balears se'n va a configurar una dorsal, és a dir, una zona d'altes pressions en nivells mitjans i alts de la troposfera associades a aire càlid. També van predominar les altes pressions en superfície i, com a conseqüència de tot açò, l'atmosfera s'estabilitzarà, de manera que els cels romandran poc nuvolosos i no hi haurà grans moviments d'aire.

   És possible que aquesta situació persistisca durant diversos dies, a més de la pròpia naturalesa de la massa càlida d'aire, per la qual cosa se n'anirà produint un calfament progressiu de la mateixa que romandrà estancada sobre el país. "Açò es traduirà en un ascens gradual i generalitzat de les temperatures, tant màximes com a mínimes, que podria desembocar, a partir del cap de setmana, en la segona onada de calor de l'actual estiu, situació que es podria perllongar fins a mitjan setmana vinent o tal vegada més", ha advertit Del Campo.

   En concret, se superaran els 35ºC de temperatura màxima en àmplies zones de la Península a partir del dissabte, amb més de 40ºC en les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquivir i puntualment per damunt fins i tot dels 42ºC al començament de la setmana vinent.

   En aquestes zones també se superaran els 40ºC graus en la vall de l'Ebre i punts del Duero, sobretot, a l'oest de Castella i Lleó i també al sud de Galícia. Les nits tornaran a ser tropicals, és a dir, amb mínimes de 20ºC o més en àmplies zones i tòrrides (aquelles en les quals no es baixa de 25ºC) en punts de la zona centre i meitat sud.

   A Canàries, l'arribada d'una massa d'aire africà també provocarà un augment notable de les temperatures a partir del divendres pel que "es podria parlar també d'una onada de calor en l'arxipèlag", ha advertit Del Campo. L'arxipèlag experimentarà una calor molt intensa, sobretot en zones de medianías i cimeres, i està per veure fins a quin punt afectarà aquesta massa d'aire africà a zones costaneres.

   En qualsevol cas, sobretot en punts de Gran Canària, podrien superar-se els 40ºC. També s'esperen nits tòrrides en el sud d'aquesta illa i en el sud de Tenerife. La situació a Canàries podria perllongar-se fins al dilluns o dimarts, sense descartar que, després d'un lleuger alleujament tèrmic, continue la calor durant la segona meitat de la setmana vinent.

AUGMENT PROGRESSIU DE TEMPERATURES DES D'AQUEST DIJOUS

   En la Península, aquest dijous i divendres predominaran els cels poc nuvolosos, encara que amb algunes tempestats aïllades a la vesprada en punts de Catalunya, Aragó, interior de la Comunitat Valenciana i Balears, principalment.

   Les temperatures iniciaran ja el seu ascens i el divendres serà una jornada molt calorosa en el centre i sud de la Península, amb temperatures de més de 35ºC i màximes d'entre 40 i 41ºC en ciutats com Còrdova, Sevilla i Badajoz. L'ambient encara serà fresc en el nord, amb vents que bufaran del nord i nord-oest i cerç a l'Ebre. En concret, s'aconseguiran els 25ºC a Vitòria o 27ºC a Pamplona.

   El dissabte predominaran els cels poc nuvolosos en tot el país i el vent ja amainando. Seguiran pujant les temperatures i se superaran els 35ºC no solament en el centre i mitat sud, sinó també a l'altiplà nord de l'Ebre i punts de Balears, Badajoz, Sevilla i Còrdova aconseguiran els 40ºC, per exemple.

   El diumenge s'espera una nova pujada dels termòmetres amb nits tropicals en el Mediterrani, zona centre i meitat sud i molta calor pràcticament en tot el país, tant en la Península com a Canàries. Les zones més fresques estaran probablement a l'entorn del Cantàbric, amb 25ºC a Santander o Sant Sebastià, però se superaran el 40ºC de nou en les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquivir.

   L'ambient serà càlid també a la vora del Mediterrani i en ciutats com València, Castelló o Palma de Mallorca se superaran els 33 o 34ºC, amb sensació de basca per la humitat. A Canàries superaran els 35ºC en àmplies zones de l'arxipèlag i més de 40ºC en punts del sud de Gran Canària.

   "Aquesta situació podria perllongar-se uns dies més després del cap de setmana, amb lleugeres pujades dels termòmetres", ha augurat Del Campo que ha afegit que, al començament de la setmana vinent, hi ha incertesa en la Península Ibèrica ja que el dilluns i el dimarts podria produir-se un descens de les temperatures, que tornarien a pujar a partir del dimecres.

   Per açò, a manera de resum, ha avançat que s'espera una calor molt intensa durant bona part de la setmana i que és "difícil encara pronosticar quan podria acabar-se aquest aquesta onada de calor, en cas que finalment arribe a produir-se".

colaboracio