El Senat d'EUA aprova l'acord sobre pressupostos poc després d'un nou tancament de Govern

Publicado 9/2/2018 11:53:33CET

MADRID, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Senat dels Estats Units ha aprovat a primera hora d'aquest divendres l'acord aconseguit entre republicans i demòcrates sobre els pressupostos poc després de l'inici d'un nou tancament de Govern, segons ha informat el diari local 'The New York Times'.

L'acord serà presentat ara davant la Cambra de Representants i, en cas que siga igualment aprovat, passarà a les mans del president, Donald Trump, per a la seua ratificació.

La votació s'ha celebrat després que el Senat ajornara les seues sessions fins a les 00.01 hores (les 6.01 hores en l'Espanya peninsular) davant la falta d'acord. Els pressupostos expiraven a mitjanit, forçant el tancament de Govern.

De moment es desconeix si els tràmits conclouran abans de l'inici de la jornada laboral. L'Executiu nord-americà ha notificat als funcionaris que comproven si han d'acudir als seus llocs de treball.

L'ajornament de la votació en el Senat va tindre lloc a causa de l'oposició de Rand Paul, qui s'ha mostrat molt crític amb l'augment de les despeses del Govern.

"La raó per la qual estic ací aquesta nit és per a posar a la gent sota escrutini. Vull que se senten incòmodes", ha dit. "Vull que responguen les persones que estan en les seues cases i es pregunten 'Per què estàveu contra els dèficits de l'(ex) president (Barack) Obama i ara esteu a favor dels dèficits dels republicans?'", ha sostingut.

Els partits Republicà i Demòcrata en el Senat van arribar el dimecres a un acord sobre el sostre de despesa pública que contempla una injecció de 300.000 milions de dòlars durant els pròxims dos anys, la qual cosa acabaria amb l'amenaça de tancament governamental que s'ha repetit cíclicament des del passat estiu.

El Govern federal es va quedar sense fons per als serveis essencials al gener, la qual cosa va derivar en una paràlisi de tres dies que es va resoldre amb un acord parcial per a ampliar els plans pressupostaris fins a aquest dijous, 8 de febrer.

En vespres del termini límit, els líders de la majoria republicana i de la minoria demòcrata en el Senat, Mitch McConnell i Chuck Schumer, respectivament, van anunciar que van aconseguir arribar a un acord que augmenta els límits fixats per l'aconseguit en 2011, durant el Govern d'Obama, interpretat com una victòria republicana.

Segons els detalls que han transcendit a la premsa nord-americana, el Govern federal podrà gastar 300.000 milions de dòlars addicionals al llarg dels pròxims dos anys. La partida de Defensa augmentarà 80.000 milions de dòlars en aquest any fiscal i 85.000 en el pròxim i la despesa no militar ho farà en 63.000 i 68.000 milions en aquests períodes.

La despesa no militar es repartirà en 20.000 milions de dòlars per a infraestructures, 11.000 per a ajuda d'emergència a Puerto Rico, 6.000 per a combatre el creixent consum d'opi i salut mental, 5.8000 per a infància i 4.000 per a les cures mèdiques dels veterans, entre altres partides.

colaboracio