El Síndic de Greuges obri queixa d'ofici davant les "demores generalitzades" en el reconeixement de la discapacitat

Ancians, cuidar, dependència, solitud
PIXABAY / SABINEVANERP - Archivo
Publicado 18/1/2019 13:14:32CET

En alguns centres hi ha llistes d'espera de més de 16 mesos quan no haurien de superar els tres

VALÈNCIA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha obert una actuació d'ofici per l'"incompliment generalitzat" dels terminis legals per a emetre la resolució del grau de discapacitat ja que, segons ha informat aquest organisme en un comunicat, les queixes presentades per la ciutadania sobre aquesta qüestió "s'han triplicat", en passar de 60 en 2017 a 192 el passat any.

Per aquesta raó, el defensor ha decidit iniciar aquesta investigació d'ofici. Dels expedients de queixa tramitats pel Síndic es desprèn que, en alguns centres de valoració, "les demores arriben a superar els 16 mesos, quan es tracta d'un procediment considerat d'emergència ciutadana i la seua resolució no hauria de tardar més de tres".

Així mateix, afegeix que la pròpia Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives "reconeix aquests retards en la resolució d'expedients, tant en valoració inicial com de revisió de grau de
discapacitat", d'acord amb els informes remesos per aquest departament al Síndic durant la tramitació de les queixes en aquest últim any.

L'administració atribueix els retards a l'"elevat nombre de sol·licituds rebudes en relació amb els mitjans existents en els diferents centres de valoració". No obstant açò, Cholbi explica que aquesta resposta "no acaba de satisfer al defensor, qui considera que s'estan provocant greus perjuís a les persones amb discapacitat que veuen demorat el reconeixement dels seus drets i l'accés a determinades prestacions".

A més, subratlla que algunes d'aquestes ajudes i beneficis --per exemple per a accedir a l'ocupació pública o a la Universitat, deduccions fiscals, etc.-- "no tenen prevista la seua aplicació retroactiva, la qual cosa obligaria els afectats a iniciar tràmits més complexos".

En aquesta línia, apunta que diversos col·lectius de professionals de la Conselleria de Sanitat han mostrat la seua "preocupació" davant el Síndic "per falta de coordinació entre aquest i els professionals dels centres de valoració i orientació de la discapacitat de la Conselleria d'Igualtat".

Per tot açò, el Síndic s'ha dirigit la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a sol·licitar informació "detallada i conéixer el nombre exacte de sol·licituds de valoració que van tindre entrada durant els tres últims anys (2016-2018), de sol·licituds resoltes i pendents de resoldre durant eixe període, així com el nombre de centres de valoració de discapacitat existents a la Comunitat Valenciana i de professionals que conformen els equips de valoració en cadascun dels centres".

colaboracio