El Síndic retrau que demanar una vivenda pública és "un procés laberíntic" per la falta de "senzillesa i claredat"

El síndic de Greuges, Ángel Luna, entrega en Les Corts la memria de la institució
FLICKR LES CORTS
Publicado: martes, 20 abril 2021 15:08

    VALNCIA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

    El Síndic de Greuges retrau que la demanda de vivenda pública és "un procés laberíntic" per la falta de "senzillesa i claredat" com es comprova en les queixes tramitades al llarg de 2020.

   Així ho ha assenyalat el Síndic de Greuges, Ángel Luna, durant l'entrega en Les Corts de la memria de la institució que arreplega que la Conselleria de Vivenda és la quarta que més queixes ha rebut, amb 71. Així, l'estudi d'aquestes reclamacions evidencia que el procediment de sollicitud establit sotmet a l'interessat a realitzar successius trmits, que convertixen la petició de vivenda en "un procés complex, laberíntic i excessivament burocratitzat".

   Luna critica la Conselleria de Vivenda per utilitzar l'argument "recurrent" que la persona demandant de vivenda únicament ha formalitzat la seua inscripció en el denominat *Registre de Demandants de vivenda*, que és un registre amb finalitat purament estadístic, per la qual cosa inscriure's en ell no implica la formalització d'una sollicitud de vivenda, que ha de ser realitzada per la persona interessada en un segon moment.

   Després d'aquest segon pas, les persones demandants de vivenda encara han de donar un tercer perqu l'Administració no vincula la sollicitud d'adjudicació de vivenda pública amb la concessió d'una ajuda econmica per a lloguer, en el cas de no disposar d'una vivenda pública per a assignar al sollicitant.

   Sobre aquest tema, recorda que quan una persona manifesta "amb claredat" la seua necessitat de vivenda a través de la sollicitud formulada, la concessió d'una ajuda al lloguer constitueix "un mecanisme alternatiu i subsidiari a l'adjudicació d'un allotjament al que la Generalitat ha de recórrer, a causa de la insuficincia del parc públic de vivendes per a garantir el seu dret a un sostre digne".

PROBLEMES EN LES AJUDES A AUTNOMS

   D'altra banda, ha lamentat que també les noves ajudes d'emergncia, creades per a fer front als danys provocats en diferents sectors econmics, "han tornat a posar en relleu tant el voluntarisme dels poders públics com el seu desconeixement sobre les aptituds del seu aparell administratiu per a portar-les a efecte".

   Prova d'a són les queixes que han presentat el Síndic diferents ciutadans amb motiu de la convocatria d'ajudes urgents per a treballadors autnoms a través del Decret 44/2020, de 3 d'abril, de la Generalitat.

   Luna ha explicat que la incidncia "més greu" es va produir amb la introducció d'un criteri d'última hora no previst en les bases de la convocatria. El mateix dia que s'iniciava el termini de presentació de sollicituds es va dictar una resolució amb noves instruccions per a determinar la data de realització d'eixa presentació.

   Eixa resolució es va publicar eixe mateix dia en la pgina web de LABORA, donant-se la circumstncia que el crdit pressupostari es va esgotar a les 9:36 hores. D'aquesta manera quan, l'endem, es va publicar la resolució en el Diari Oficial la seua eficcia era nulla per falta de pressupost a aplicar. És a dir, "només els qui van tindre l'oportunitat de conéixer de forma immediata el canvi en el procediment van poder accedir a les ajudes abans que s'esgotaren", ha criticat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià