VALÈNCIA, 31 May. (EUROPA PRESS) -
El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) reclama a les administracions "una solució per a evitar la pèrdua de places" en el concurs de mèrits extraordinari en Educació.
El sindicat explica, en un comunicat, que aquest dilluns es van publicar els llistats provisionals de persones seleccionades en el concurs, que poden renunciar en les places adjudicades fins a dilluns que ve, 5 de juny.
En cas que una persona haja obtingut plaça en una o més especialitats del mateix cos, ha de renunciar a les places sobrants, perquè solament pot ser seleccionada per a una única especialitat en el llistat definitiu, i els llocs passaran a els qui s'han quedat en el tall per ordre de puntuació.
El problema --adverteix l'organització sindical-- "es produirà en aquest llistat definitiu perquè, per efecte de les renúncies altres persones que ja tenen una plaça en la llista definitiva, poden acabar obtenint dos o més places en altres especialitats per les quals han participat i, hauran de renunciar a les sobrants, però en aquest moment aquestes places es quedaran desertes perquè no hi ha una segona roda per a seleccionar-les".
"Això comportarà que un nombre significatiu de les 7.555 places convocades quedaran finalment desertes si l'administració, siga la Conselleria d'Educació, siga el Ministeri que coordina tot el procés, no busquen una solució abans que es publique la llista definitiva prevista per al 15 de juny", auguren.
El sindicat recorda que, ja durant la negociació de la convocatòria del concurs de mèrits va preveure aquesta situació, va reclamar solucions, com per exemple, una segona roda per a evitar o minimitzar la pèrdua de places. Recentment, STEPV ha plantejat la possibilitat que les persones aspirants també pogueren marcar l'opció de renunciar a possibles places noves en l'adjudicació definitiva, si ja estaven d'acord amb la plaça en l'adjudicació provisional, "però tampoc s'ha atès aquesta petició".
A més, el sindicat afirma que "hi ha una altra situació no resolta que també pot alterar els resultats de l'adjudicació definitiva". El passat 10 de maig es va publicar la llista definitiva de baremació del concurs de mèrits i es va obrir un termini per a presentar recursos d'alçada, que finalitza el 12 de juny.
Com s'ha publicat ja la llista provisional de persones adjudicades i la definitiva es publicarà el 15 de juny, els recursos encara no s'hauran resolt. En cas que els recursos es resolguen favorablement i a les persones recurrents els corresponguera plaça, la Conselleria ha informat que s'aprofitarien les places que queden desertes per a recol·locar les persones que guanyen els recursos d'alçada, "fet que no està garantit en totes les especialitats ni a totes les persones que reclamen i guanyen el recurs".
RECURSOS
"Tampoc se sap --continuen-- quan es resoldran aquests recursos (poden tardar mesos o anys) i, mentrestant, les persones afectades que no han obtingut plaça continuaran com a interines, amb la incertesa de saber si finalment seran seleccionades o no com a funcionàries de carrera, amb els efectes que això pot tindre en procediments com el concurs de trasllats o uns altres".
STEPV sol·licita, novament, "solucions a l'administració a totes aquestes situacions perquè la llista definitiva d'adjudicacions es publica el més neta possible i s'evite la pèrdua de places".
"No pot ser que es convoque un concurs de mèrits per a, suposadament, estabilitzar el personal interí, cosa que tampoc és del tot certa, i que en el moment final del procediment es puguen quedar desertes un nombre important de places per una gestió nefasta de l'administració", lamenten.
Posen l'exemple de Catalunya, que no ha participat en el procediment estatal, i on es garanteix que es recuperaran totes les places que es puguen quedar desertes per les renúncies fins al 5 de setembre, fet que en els territoris que han participat coordinats pel Ministeri (tots, excepte Catalunya, Galícia, País Basc i Canàries), no es garanteix.
Per a STEPV, és necessari que el Ministeri acorde una solució similar a la de Catalunya. "I no serveix l'argument que açò generaria un efecte va dominar entre comunitats, perquè si des del principi ja es va preveure aquesta situació caldria haver treballat des del principi per a solucionar-la" .