Publicado 23/10/2020 18:45CET

El Sudan i Israel arriben a un acord per normalitzar les seues relacions diplomàtiques

El primer ministre del Sudan, Abdalla Hamdok
MOHAMED KHIDIR / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

MADRID, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els governs del Sudan i Israel han assolit un acord per normalitzar les seues relacions diplomàtiques, segons ha anunciat aquest divendres la Casa Blanca, un mes després que els Emirats Àrabs Units i Bahrain feren el mateix arran de l'anunci del president dels Estats Units, Donald Trump, de retirar Khartum de la llista de països patrocinadors del terrorisme.

El viceportaveu de la Casa Blanca, Judd Deere, ha assenyalat que es tracta d'"un altre gran pas de cara a la construcció de la pau al Pròxim Orient". "Un altre país que se suma als Acords d'Abraham", ha afegit en un missatge en el seu compte de Twitter.

Trump va anunciar dilluns que s'eliminarà el Sudan de la llista de països patrocinadors del terrorisme quan Khartum pague més de 500 milions de dòlars als familiars de les víctimes dels atemptats, en unes negociacions que, segons alguns mitjans, haurien abordat igualment la normalització de les relacions amb Israel.

Modificar la llista ha sigut una de les principals prioritats del Govern del Sudan, arran de l'acord entre l'Exèrcit i l'oposició després del colp d'estat militar que va deposar el president Omar al-Bashir l'abril del 2019 després de mesos de mobilitzacions populars.

El president nord-americà ha notificat aquest mateix divendres al Congrés la intenció de retirar el Sudan de la llista gràcies a aquest acord, després de confirmar que l'executiu de transició sudanès "ha transferit 335 milions de dòlars a un compte de les víctimes i les seues famílies".

colaboracio