Publicado 05/07/2022 11:20

Suècia i Finlàndia es converteixen en membres 'de facto' de l'OTAN després de la firma del protocol d'adhesió

Archivo - Arxiu - Bandera de l'OTAN
Daniel Naupold/dpa - Archivo

   BRUSSEL·LES, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

   Suècia i Finlàndia han donat aquest dimarts un pas més en el seu ingrés en l'OTAN amb la firma del seu protocol d'adhesió, amb el qual passen a ser membres 'de facto' de l'aliança militar a falta de la ratificació formal.

   Els 30 aliats a nivell d'ambaixadors han firmat el document amb el qual donaven suport a l'adhesió d'Estocolm i Hèlsinki a l'organització militar, ingrés que va avalar la cimera de líders de Madrid del passat 29 i 30 de juny en què van culminar les negociacions amb Turquia per a alçar el seu veto a canvi d'un major compromís dels països escandinaus en la lluita contra el grup terrorista Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

   L'acord va ser facilitat pel secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i va posar fi a un mes de bloqueig per part d'Ankara, aplanant el camí a l'organització a dos nous membres.

NEGOCIACIONS D'UN DIA

   Aquest pas arriba després que Suècia i Finlàndia finalitzaren en un dia les seues negociacions d'adhesió a l'organització. El procés es va realitzar en temps rècord donada la proximitat política i militar de tots dos candidats.

   Els dos països nòrdics van sol·licitar conjuntament la seua entrada en l'OTAN el passat 18 de maig, un ingrés que l'Aliança Atlàntica apostava perquè era 'exprés' i estiguera preparat per a la cimera de Madrid, no obstant açò les reticències turques per la suposada connivència de suecs i finlandesos amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG) van frustrar una tramitació immediata.

   Una vegada firmat l'acord, les autoritats turques han insistit que Suècia i Finlàndia han de comprometre's amb el document, amenaçant amb tornar a bloquejar la seua adhesió en la fase de ratificació.

   Precisament aquesta és l'etapa més llarga, ja que ara s'inicia un procediment burocràtic amb els protocols d'adhesió en cada país de l'OTAN. Açò es demorarà mesos ja que cada aliat té un sistema de validació diferent i en molts casos implica una votació en el Parlament.

   Així les coses, l'ingrés formal de Suècia i Finlàndia no arribarà segurament fins a finals de 2022 o principis de 2023, alguna cosa que inquieta tots dos candidats que volen comptar amb garanties de seguretat per a aquest període davant les amenaces de Rússia.

colaboracio