Publicado 25/11/2022 11:26

El Suprem admet a tràmit l'incident de nul·litat de Griñán, que no suspèn ni paralitza el seu ingrés a la presó

Archivo - Arxiu- L'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán en una imatge d'arxiu en la comissió d'investigació sobre finançament dels partits polítics del Senat.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

   MADRID, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Suprem ha admès a tràmit l'incident de nul·litat que va presentar la defensa de l'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán contra la sentència que va ratificar la seua condemna de sis anys i dos dies de presó per prevaricació i malversació pel cas dels ERO fraudulents i les ajudes arbitràries a empreses.

   Fonts jurídiques han precisat a Europa Press que l'admissió a tràmit "no suspèn ni paralitza" l'executòria que ordena l'ingrés a la presó del dirigent socialista. Ja el passat 15 de novembre, en una diligència d'ordenació a la qual ha tingut accés aquesta agència, el tribunal avisava que els incidents de nul·litat no suspenen l'execució de la sentència.

   Les mateixes fonts han assegurat que els magistrats de l'Alt Tribunal han donat traslladat de l'incident de Griñán a la Fiscalia i a la resta de parts en el procediment --l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular que exerceix el PP-- perquè es pronuncie sobre aquest tema. Els magistrats escoltaran a les acusacions abans de decidir sobre la petició de l'expresident andalús.

   La setmana passada, Griñán va sol·licitar a la Secció Primera de l'Audiència de Sevilla ampliar en "tres mesos" el termini de 10 dies fixat per al seu ingrés voluntari a la presó. Segons va al·legar la seua defensa, és necessari "evitar un compliment (de la pena de presó) que poguera ser fallit, indegut innecessari o improcedent".

   L'advocat del dirigent socialista va insistir que si li anara concedit l'indult parcial o si s'estimara la qüestió de nul·litat per la qual s'interessa la reducció de la pena a dos anys, "l'ingrés a la presó que s'ordena resultaria fallit, indegut o improcedent".

   La sol·licitud de l'expresident de la Junta va tindre lloc l'endemà passat que l'Audiència de Sevilla denegara la seua petició de suspensió de pena i li donara 10 dies per al seu ingrés voluntari a la presó.

LA SENTÈNCIA DEL SUPREM

   Els magistrats del Suprem estudiaran l'incident de nul·litat presentat per Griñán després de concloure en la seua sentència que el dirigent socialista tenia "coneixement de la il·legalitat" del sistema implantat, assenyalant la seua "passivitat" davant el "balafiament i l'arbitrarietat" amb la qual es van concedir les ajudes.

   El tribunal va considerar que Griñán "tenia un paper central en l'elaboració i aprovació de les normes pressupostàries per conseqüència de les competències assignades als seus càrrecs". "És raonable presumir un alt nivell de coneixement d'aquestes normes així com dels problemes que pogueren suscitar-se en l'elaboració dels instruments pressupostaris", afegia la sentència.

   En la resolució, no obstant açò, es va emetre un vot particular formulat per dos dels cinc membres del tribunal, respecte a les tipificacions aplicades a Griñan i altres condemnats.

Contador