. Svante Pääbo guanya el Nobel de Medicina o Fisiologia 2022 pels seus descobriments sobre el genoma d'humans extints
Publicado 03/10/2022 16:11

Svante Pääbo guanya el Nobel de Medicina o Fisiologia 2022 pels seus descobriments sobre el genoma d'humans extints

L'investigador suec Svante Pääbo, distingit amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia 2022 pels seus descobriments sobre "els genomes d'homínids extints i l'evolució humana".
NOBEL PRIZE

    MADRID, 3 Oct. (OTR/PRESS) -

   L'investigador suec Svante Pääbo ha estat distingit amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia 2022 pels seus descobriments sobre "els genomes d'homínids extints i l'evolució humana", segons ha anunciat aquest dilluns l'Institut Karolinska de Suècia.

   Pääbo va ser el primer científic que va seqüenciar el genoma del neandertal, parent extint dels humans actuals. En concret, va aconseguir seqüenciar una regió de l'ADN mitocondrial d'un tros d'os de fa 40.000 anys. Així, per primera vegada, es va tindre accés a la seqüència d'un parent extint. Les comparacions entre humans i ximpanzés contemporanis van demostrar que els neandertals eren genèticament diferents.

   Com les anàlisis del petit genoma mitocondrial només van aportar informació limitada, Pääbo es va proposar el repte de seqüenciar el genoma neandertal, la primera seqüència del qual va publicar el 2010. Les anàlisis comparatives van demostrar que l'ancestre comú més recent dels neandertals i l''Homo sapiens' va viure fa uns 800.000 anys.

   De la mateixa manera, aquests estudis van mostrar que les seqüències d'ADN dels neandertals eren més semblants a les dels humans contemporanis procedents d'Europa o Àsia que les dels humans contemporanis procedents d'Àfrica. Això vol dir que els neandertals i els 'Homo sapiens' es van creuar durant els mil·lennis que van conviure. En els humans actuals amb ascendència europea o asiàtica, aproximadament l'1-4 per cent del genoma procedeix dels neandertals.

   Pääbo també va fer el descobriment d'un homínid fins aleshores desconegut, Deníssova. El 2008, es va descobrir el fragment d'un os de dit de 40.000 anys d'antiguitat a la cova de Deníssova, al sud de Sibèria (Rússia). L'os contenia un ADN excepcionalment ben conservat, que l'equip de Pääbo va seqüenciar.

   Els resultats van demostrar que la seqüència d'ADN era única en comparació amb totes les seqüències conegudes de neandertals i humans actuals. Pääbo havia descobert un homínid desconegut fins aleshores, que va rebre el nom de Deníssova per la cova on va ser descobert.

   Les comparacions amb seqüències d'humans contemporanis de diferents parts del món van mostrar que també s'havia produït un flux de gens entre el Deníssova i l''Homo sapiens'. Aquesta relació es va observar per primera vegada en poblacions de la Melanèsia i altres parts del sud-est asiàtic, on els individus tenen fins a un 6 per cent d'ADN del Deníssova.

   Les troballes de Pääbo han generat una nova comprensió de la història evolutiva de l'ésser humà: durant l'època en què l''Homo sapiens' va emigrar d'Àfrica, almenys dues poblacions d'homínids extingides habitaven Euràsia.

   Els neandertals vivien a l'oest d'Euràsia, mentre que els denissovans poblaven l'est del continent. Durant l'expansió de l''Homo sapiens' fora d'Àfrica i la seva migració cap a l'est, no només es van trobar i es van creuar amb els neandertals, sinó també amb els denissovans.

   Igualment, Pääbo va evidenciar que s'havia produït una transferència de gens d'aquests homínids ja extingits a l''Homo sapiens' després de la migració fora d'Àfrica fa uns 70.000 anys. Aquest antic flux de gens cap als humans actuals té rellevància fisiològica avui dia, per exemple, amb la manera en què el nostre sistema immune reacciona a les infeccions.

   La investigació de Pääbo també ha donat lloc a una disciplina científica totalment nova: la paleogenòmica. Després dels descobriments inicials, el seu grup ha completat l'anàlisi de diverses seqüencies genòmiques addicionals d'homínids extints.

   Els descobriments de Pääbo han establert un recurs únic que és utilitzat àmpliament per la comunitat científica per entendre millor l'evolució i les migracions humanes. Els nous i potents mètodes d'anàlisi de seqüències indiquen que els homínids arcaics també es podrien haver barrejat amb l''Homo sapiens' a Àfrica. No obstant això, encara no s'ha seqüenciat cap genoma d'homínids extints a Àfrica a causa de la degradació accelerada de l'ADN arcaic en climes tropicals.

   Gràcies a les troballes de Svante Pääbo, ara se sap que "les seqüències genètiques arcaiques dels nostres parents extints influeixen en la fisiologia dels humans actuals". Un exemple és la versió denissovana del gen EPAS1, que confereix un avantatge per a la supervivència a gran altura i és comuna entre els tibetans actuals. Altres exemples són els gens neandertals que afecten la resposta immunitària a diferents tipus d'infeccions.

VA FUNDAR EL MAX PLANCK D'ANTROPOLOGIA EVOLUTIVA A LEIPZIG

   Pääbo va néixer el 1955 a Estocolm (Suècia). Va defensar la seva tesi doctoral el 1986 a la Universitat d'Uppsala i va ser becari postdoctoral a la Universitat de Zuric (Suïssa) i posteriorment a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (Estats Units).

   El 1990 va esdevenir professor de la Universitat de Munic (Alemanya). El 1999 va fundar l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva a Leipzig (Alemanya), on encara està en actiu. També és professor adjunt a l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Okinawa (Japó). El 2018, Pääbo va rebre el Premi Princesa d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica.

   L'any passat el Nobel de Medicina o Fisiologia va recaure en els investigadors David Julius i Ardem Patapoutian, els descobridors dels receptors cel·lulars que els humans utilitzen per sentir la temperatura i el tacte. Els guardons, dotats amb 10 milions de corones sueques (900.000 dòlars) per categoria, es lliuraran el dia de l'aniversari de la mort de Nobel el 10 de desembre.