Tardor posa música al centenari del València amb un himne "èpic" i "arrelat a la tradició"

La banda valenciana Tardor
Dp Chaigneau
Actualizado 18/7/2018 11:53:00 CET

VALÈNCIA, 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

La banda Tardor ha compost el tema 'És això el que ens fa grans', una cançó "transgeneracional amb un so arrelat en la tradició valenciana i d'esperit èpic" creada com a himne per al centenari del València C.F.

Com s'explica que és més bonic guanyar un títol defenent el teu escut que guanyar deu amb un altre? La qüestió assalta cada mare, avi, pare o germana major que intenta transmetre als més xicotets com la militància en un equip de futbol funciona amb uns mecanismes allunyats de la lògica.

Aquesta és la pregunta que serveix com a punt de partida a la cançó i que també "aguaita cada vegada més els membres de Tardor, cinc valencianistes que s'han endinsat en la trentena, quan es comença a codificar tot el que s'ha après per a ensenyar-ho a qui vé per darrere", expliquen fonts de la banda valenciana.

La resposta a eixa qüestió, apunten, va prendre la forma d'una cançó dins del grup, en un moment "històric per a l'afició de Mestalla en el qual totes les reflexions adquireixen la intensitat d'una emoció ancestral".

Així va nàixer 'És això el que ens fa grans', en el procés de creació de la qual s'ha partit de dos premisses. D'una banda, els integrants de Tardor buscaven "un so atemporal, que no passara de moda i que puga emocionar a tots els aficionats, independentment de la generació a la qual pertanyen", apunten des del grup; d'altra banda tenien clar que "l'himne del València havia de ser en valencià".

Des d'eixe punt de partida, Tardor ha construït una melodia clàssica, amb instruments de banda i orquestra com la trompa, les cordes o la flauta travesera, tan integrats en l'ADN valencià. També ha pres com a referència grans bandes sonores cinematogràfiques èpiques, d'autors com Hans Zimmer, John Williams o John Barry, explica el grup a través d'un comunicat.

"LLUITAR A CONTRA CORRENT"

En eixe so va ser creixent una lletra que tracta de respondre l'interrogant fonamental: per què es van enamorar del "caràcter resilient del València, per què ser d'un equip acostumat a lluitar a contra corrent".

L'assumpció d'eixa grandesa --"menyspreada sovint fora del nostre territori", asseveren-- traspassa generacions i ací està la clau, en l'herència: els records dels avantpassats celebrant, maleint, tornant a alçar-se.

"Hem construït un diàleg entre dos generacions, per a reforçar aquest component familiar que és imprescindible en el sentiment valencianista", apuntalan des del grup.

Tardor és una banda creada a València i formada per Àlex Martínez (veu i guitarra), Cesc Domènech (bateria), David García (guitarra), Tono Hurtado (baix) i Yeray Calvo (teclats).

Han publicat tres discos fins a hui: 'Revolució de l'estat latent' (Mésdemil, 2012), 'Una ciutat invisible' (Mésdemil, 2014) i 'Patraix' (Primavera d'Hivern, 2017).

Amb aquest últim disc, produït pel reconegut Ricky Falkner, la banda ha evolucionat cap a un so pop més complex i seré, ple de textures; al mateix temps les seues lletres arrepleguen històries quotidianes que reflecteixen la benvinguda a la maduresa. 'Patraix' va ser presentat al setembre de 2017 en el Palau de la Música de València.

'És això el que ens fa grans' és una cançó de Tardor, escrita i composta per Àlex Martínez Orts. El vídeo està editat per Jorge Luna.

colaboracio