El tinent agredit a Altsasu: "Ningú no es va acostar a ajudar-me. Vaig témer per la meua vida"

Judici als huit acusats d'Altsasu el 2016
POOL
Publicado 17/4/2018 13:50:59CET

Identifica quatre dels acusats com a responsables dels colps i en vincula dos amb el moviment Alde Hemendik

MADRID, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

El tinent de la Guàrdia Civil agredit a Altsasu (Navarra) la matinada del 15 d'octubre del 2016 ha declarat aquest dimarts en el judici que celebra a l'Audiència Nacional que quan estava sent colpejat, tant dins del bar Koxka com fora, "ningú no es va acostar" a ajudar-lo i que va arribar un moment en què va témer per la seua vida.

"Ningú no es va acostar a mi que em volguera donar un colp de mà o que m'ajudara a eixir d'allà. Els colps no paraven, venien de tot arreu. Vaig témer per la meua vida", ha afirmat en resposta a preguntes del fiscal José Perals, a qui ha assegurat que en cap moment va poder defensar-se i retornar els colps, sinó quedar-se terra protegint-se el cap.

El tinent --que ha declarat de manera que només podien veure'l el tribunal, els acusats, les defenses i les acusacions-- està convençut que els seus agressors sabien perfectament que era guàrdia civil i que van haver d'avisar-se els uns als altres que ell estava allà al costat del sergent i les parelles de tots dos.

Durant el seu testimoniatge ha reconegut quatre dels acusats: Jokin Unamuno, Ohian Arnanz, Adur Ramírez i Jon Ander Cob. Sobre Aratz Urrizola, Iñaki Abad i Ainara Urquijo, recorda que estaven al bar, però no que participaren en l'agressió.

El guàrdia civil, que feia gairebé un any que estava destinat com a cap de l'aquarterament d'Altsasu, ha assenyalat també Unamuno com l'organitzador de la festa d'Ospa Eguna, que demana l'eixida de les forces de seguretat de l'Estat del País Basc i Navarra.

També va veure Unamuno i Ramírez al costat del Convento de los Capuchinos amb motiu de la festivitat de la Verge del Pilar que va organitzar la Benemèrita uns dies abans de l'agressió al bar Koxka. Segons la seua versió, els acusats van anar-hi "per intimidar, assetjar i tenir assenyalada" la gent que volia assistir a la missa, segons li van comentar alguns veïns de la localitat.

El tinent ha descrit l'ambient a Altsasu com a "peculiar", pel que fa a la seua relació amb els veïns i les persones de la seua confiança i els seus companys li van aconsellar quan va arribar que "anara amb molta cura" i que a certs bars ni s'hi acostara". Això sí, ha deixat clar que el bar Koxka no era un d'aquests establiments i que, de fet, hi anava habitualment.

colaboracio