Publicado 13/04/2021 18:24CET

Treball detecta 30.000 irregularitats en inspeccions sobre treballadores de la llar, que suposen 6 milions en nòmines

Archivo - Arxiu - La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en el Senat
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

   La ministra assegura que està en "tràmit de ratificació" del Conveni 189 de l'OIT

   MADRID, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dimarts en el Senat que la primera fase d'inspeccions laborals sobre les treballadores de la llar han fet "aflorar" fins el "30.000 irregularitats", la qual cosa s'ha traduït en sis milions d'euros en nòmines i cinc milions i mitjà en cotitzacions socials.

   En la seua intervenció en el Ple de la cambra alta, Díaz ha assenyalat la "preocupació màxima" del seu departament, i del Govern en general, davant la situació del col·lectiu de les treballadores de la llar i, en aquest sentit, ha indicat que està en "tràmit de ratificació" del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), que arreplega els drets laborals d'aquest col·lectiu.

   En concret, ha indicat estan en procés de "compilació d'informes" sobre la matèria i, segons ha indicat, donarà "complida compte de com avança la ratificació" a mesura que passe el temps. Després de la tasca del seu departament, ha indicat, el procés passarà al ministeri competent, que és el d'Exteriors.

   La titular de Treball ha respost així la pregunta parlamentària formulada per la senadora d'ERC, Ana María Surra, qui ha retret a l'Executiu que estiga tardant a ratificar el conveni de l'OIT.

TREBALLADORES EN "SEMIESCLAVITUD" EN EL S.XXI

   Surra ha assenyalat que, en 2016, Unides Podem va portar al Congrés una iniciativa reclamant aquesta ratificació i en 2018 ho va fer el PSOE en similars termes. En tots dos casos, ha indicat la senadora, es va aprovar, amb l'única abstenció del PP. Al seu juí, no és de rebut que, ara, "governant els dos partits que havien proposat aquesta ratificació" no s'haja fet "gens".

   La representant del partit independentista lamenta que Espanya mantinga a les treballadores de la llar en situació de "semiesclavitud" en "ple segle XXI". Segons ha declarat, es tracta de les "vulnerables entre les vulnerables", destacant, a més, que el 90% del col·lectiu és dona i que els treballs de la llar són, "en molts casos, l'única eixida laboral per a les persones migrants".

   Díaz ha reconegut la situació de "vulnerabilitat" i de "invisibilización" d'un sector que, ha destacat, és "essencial" en la societat i ha insistit que el Govern "està compromès" amb aquestes treballadores.

Contador
colaboracio