El Tribunal Suprem reclamarà l'entrega de Puigdemont a Itàlia, i avisa que l'euroordre de detenció segueix viva

Archivo - Arxiu - L'expresident Carles Puigdemont; durant l'acte de celebració dels 60 anys d'mnium Cultural, a 16 de juliol de 2021, en Elna, (Frana).
David Zorrakino - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 24 septiembre 2021 10:21

   MADRID, 24 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Suprem (TS) reclamar l'entrega de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont després que haja sigut detingut aquest dijous a Sardenya per les autoritats italianes en virtut de l'ordre de detenció europea (ODE) emesa pel jutge instructor del procés, Pablo Llarena.

   Fonts del Tribunal Suprem consultades per Europa Press recorden que l'euroordre contra Puigdemont mai es va desactivar, i apunten que la immunitat de l'exdirigent catal va ser retirada pel Parlament europeu i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va mantindre eixa retirada fins que es resolguera el recurs presentat per Puigdemont.

   En canvi, per a l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, el seu client ha sigut detingut quan acudia a un acte en qualitat d'eurodiputat. I apuntava en un 'tuit' que la detenció es produeix "en funció de l'euroordre de 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal --segons estableix l'Estatut del TJUE--, es troba suspesa".

   Per les fonts consultades recorden que totes les ODEs segueixen vives en tots els territoris d'Europa i que a més la qüestió prejudicial plantejada per Llarena al TJUE no influeix en aquest cas perqu només es referia a aclarir una qüestió concreta sobre la decisió que va adoptar Blgica, i que no té res a veure amb el que vaja a fer Itlia.

   Amb aquesta qüestió prejudicial, Llarena buscava que el TJUE determinara les raons per les quals es pot emetre i, sobretot, rebutjar una ordre de detenció i entrega europea (OED). Reaccionava a la decisió del Tribunal d'Apellacions de Brusselles de no enviar al conseller Puig a Espanya.

   Llarena pretenia que el TJUE llanara llum sobre la Decisió Marc 2002/584/JAI que regula les euroordres perqu, sobre la base dels criteris fixats per la cort comunitria, "puga adoptar una decisió concreta sobre mantindre, retirar o emetre noves ODEs respecte de tots o alguns dels copartíceps processats en aquesta causa".

   Per les fonts consultades recorden que en la qüestió remesa al TJUE, Llarena deixava clar que ni tan sols en el cas de Blgica se suspenia l'euroorden, sinó que ho deixava en mans de les autoritats belgues competents.

   Des del Consell per la República Catalana --al que pertany Puigdemont-- han llanat un comunicat en el qual assenyalen que la detenció a Sardenya és contrria a la doctrina del TJUE, "d'acord amb la qual l'euroordre d'octubre de 2019 que ha activat aquesta detenció est suspesa". "Per tant, estem davant una detenció illegal", afegeixen.

   Apunten que engeguen la seua maquinria jurídica "perqu la legalitat s'impose davant les maniobres del TS contra el dret europeu perqu el president siga alliberat de manera immediata".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià