Troben restes de cranis de nadons en excavacions del Puig de Vinaròs suposadament sacrificats en rituals

- EUROPA PRESS

Actualizado: lunes, 29 julio 2019 18:34

CASTELLÓ, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'última campanya d'excavacions realitzada durant aquest juliol en el jaciment del Puig de la Misericòrdia, situat en el tossal de l'ermita dels patrons de Vinaròs (Castelló), ha donat com a resultat valuoses troballes com a restes de cranis de nadons, suposadament sacrificats formant part d'un ritual.

Es tracta de fragments de cranis de xiquets de molt curta edat -nounats o de només pocs mesos de vida- procedents dels recentment descoberts tres soterraments rituals, segons ha apuntat aquest dilluns l'arqueòleg director dels treballs, Arturo Oliver, cap del servici provincial d'Arqueologia de la Diputació de Castelló.

La campanya també ha permès traure a la llum dos collarets de bronze pràcticament íntegres que ara estan en tractament perquè no es desfacen, fermalls, restes de ceràmica i d'animals, entre altres objectes. Destaca també la troballa de petxines utilitzades en l'arquitectura: "La petxina és un símbol de la fecunditat per la seua semblança amb els genitals femenins, ja trobem petxines en els murs del segle II a. de C. i ara, davall un forat on es posava la columna per a sustentar els sostres, hem trobat una petxina situada allí com un ritual".

En la campanya 2019 s'ha treball en les restes del VI a. de C. i també una xicoteta estada en els nivells del VII a.c. "No podíem continuar baixant per un problema d'estabilitat dels murs, però açò ens ha permès centrar-nos més en la superfície i posar al descobert més àmbits de l'edifici i observar perfectament la seua distribució i el seu funcionament", ha subratllat Oliver. A més, s'ha localitzat la porta d'accés, "el que permet saber millor la manera en què se circulava per l'interior del poblat i les dependències del VI".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià