Troitiño nega haver-se reenganxat a ETA: "No els he donat ni el bon dia. No tinc ni edat ni el cap per a això"

L'etarra Anton Troitiño és jutjat per l'Audiència Nacional
POOL
Publicado 19/2/2018 18:51:31CET

Els pèrits policials asseguren que els 6 DNI falsos que se li van confiscar són "cuasi perfectes", propis dels caps de la banda

MADRID, 19 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'històric etarra Anton Troitiño ha negat aquest dilluns que es reenganxara a les files de la banda terrorista ETA després d'eixir de presó a l'abril de 2011 i fugir a Londres. "No els he donat ni el bon dia. No tinc ni edat, ni temps ni el cap per a això", ha afirmat durant el juí celebrat en l'Audiència Nacional.

El fiscal Carlos Bautista demana per a Troitiño una condemna d'11 anys de presó per integració en organització terrorista en considerar que durant sis anys va viure al Regne Unit sota la "disciplina del col·lectiu de refugiats" d'ETA.

Segons l'escrit d'acusació, Troitiño "es va posar de nou en contacte amb l'organització terrorista a fi que li ajudara a fugir d'Espanya i així fer ineficaç l'orde de busca i captura" dictada per l'Audiència Nacional. Amb açò, afig el Ministeri Públic, va acceptar "una nova integració i submissió a les instruccions de l'organització en relació amb el que denomina el col·lectiu de refugiats, que no és sinó la branca que agrupa als seus militants en països que no siguen Espanya o França".

Durant la seua declaració, en la qual només ha contestat a preguntes del seu advocat, l'etarra ha explicat que quan va eixir de presó i després l'Audiència Nacional va tornar a demanar el seu reingrés per un error en el còmput de les condemnes, ell estava a casa de la seua filla a Hendaia i "ningú" va ser a buscar-li allí.

Com ell considerava que tornar a la presó era una "injustícia" perquè ja havia complit 24 anys i se li havia aplicat la 'doctrina Parot' --de manera que opina que hauria d'haver eixit molt abans de presó--, va decidir marxar-se a Londres. Açò sí, ha negat haver seguit instruccions d'ETA a l'hora de fugir o sobre on viure allí, i ha assegurat que els 6 DNI falsos que se li van confiscar allí li'ls va facilitar un amic seu anomenat Martin Zabaleta que va morir fa any i mig.

"MAI HE TINGUT CONTACTE"

Així, ha contestat negativament a totes les preguntes que li ha fet el seu lletrat sobre si va contactar amb ETA en eixir de presó o si la banda li va donar alguna indicació. "Ni jo em vaig posar en contacte amb ells, ni ells es van posar en contacte amb mi. Mai he tingut contacte des que he eixit", ha assenyalat.

Troitiño ha insistit que "en cap moment" va pensar reenganxar-se a ETA perquè ja havia complit "una condemna bastant llarga". La seua idea, ha explicat, era viure a Londres fins que isquera la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre la 'doctrina Parot'.

colaboracio