Trump planeja privatitzar l'Estació Espacial Internacional

Donald Trump amb científics de la NASA
NASA
Publicado 12/2/2018 12:35:33CET

MADRID, 12 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Administració de Donald Trump vol convertir l'Estació Espacial Internacional (ISS) en una mena d'empresa immobiliària en òrbita, no administrada pel Govern, sinó per la indústria privada.

La Casa Blanca planeja deixar de finançar l'estació després del 2024, posant fi al suport federal directe del laboratori orbital. Però no té la intenció d'abandonar per complet el laboratori en òrbita --que la NASA comparteix amb altres agències espacials-- i està treballant en un pla de transició que podria lliurar l'estació al sector privat, segons un document intern de la NASA obtingut per 'The Washington Post'.

"La decisió d'acabar amb el suport federal directe per l'ISS el 2025 no implica que la plataforma en si serà desorbitada en aquest moment; és possible que la indústria continue operant certs elements o capacitats de l'ISS com a part d'una futura plataforma comercial", diu el document. "La NASA ampliarà les aliances internacionals i comercials en els pròxims set anys amb la finalitat de garantir l'accés humà continu i la presència en l'òrbita baixa de la Terra", es desprèn del document.

Els Estats Units han gastat gairebé 100.000 milions de dòlars per construir i operar el complex orbital, que li costa a la NASA entre 3.000 i 4.000 milions de dòlars anuals.

Segons 'The Washington Post', el document intern de la NASA té escassos detalls sobre com funcionaria la privatització de l'estació. Mentre prepara un pla de transició, la Casa Blanca va afirmar que "sol·licitarà anàlisi de mercat i plans comercials del sector comercial i sol·licitarà plans a la indústria comercial".

L'administració Trump vol impulsar l'associació públic-privada encara més per encoratjar "el sorgiment d'un entorn en la (òrbita terrestre baixa) on la NASA és un dels molts clients d'una empresa no governamental de vols espacials humans, mentre es proporciona una transició suau i ininterrompuda", assenyala el document desvelat per 'The Washington Post'.

colaboracio