TSJ rebutja la petició del Consell d'anul·lar la sentència que va deixar sense efecte part del decret de plurilingüisme

Faana del TSJCV
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: viernes, 27 noviembre 2020 11:34

VALNCIA, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Sala contenciosa administrativa de la Secció Quarta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha inadms l'incident de nullitat plantejat per la Generalitat Valenciana contra la sentncia que va anullar parcialment el decret de plurilingüisme.

El 2018, l'alt tribunal valenci va declarar la nullitat parcial del decret de plurilingüisme que establia el model lingüístic educatiu valenci i regulava la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana.

Ho va fer en estimar els recursos interposats per diversos collectius de pares d'alumnes i va deixar sense efecte els articles 9.4, 17, 18, 19, 20 i 21, la disposició addicional octava i els annexos XI i XII del Decret 9/2017 per entendre que tals preceptes de la norma, que es trobava suspesa de manera cautelar pel tribunal, vulneraven la Constitució, eren "contraris a la legislació nacional i autonmica" i suposaven "una discriminació del castell davant del valenci en les aules".

Ara, en una providncia datada el 12 de novembre i consultada per Europa Press, el TSJ considera que no procedeix admetre a trmit l'incident de nullitat d'actuacions plantejada per la Generalitat Valenciana, que va interposar argumentant que la sentncia del 2018 "vulnera l'article 24.1 i 2 de la Constitució, doncs d'acord que la doctrina que esmenta, la norma aplicable va ser derogada perdent l'objecte del recurs" i també perqu la resolució va ser dictada quan estava pendent una qüestió d'inconstitucionalitat.

Segons explica la sala, la raó de la inadmissió "radica que no es produeix una vulneració de l'article 24.1 i 2 de la Constitució de forma clara i patent, sent una opinió del recurrent en contra de l'acordat en la fonamentació jurídica de la mateixa, no podent pretendre's una paralització procedimental en tant es resolga la presumpta qüestió d'inconstitucionalitat allegada". La resolució és ferma i no cap recurs.

Sobre aquest tema, la Federació Catlica d'Associacions de Pares d'Alumnes de Valncia (FCAPA), que va presentar el recurs contra el decret plurilingüe, assenyala, en un comunicat, que "és la quarta vegada que la Conselleria d'Educació veu rebutjades les seues posicions en aquest litigi: en la sentncia del TSJCV, la inadmissió de la cassació davant el Suprem, la inadmissió de cassació autonmica i inadmissió a trmit d'aquest incident de nullitat".

"OPINIONS AMB POC ANCORATGE CONSTITUCIONAL"

"Pareix que les opinions del conseller d'Educació, Vicent Marz, i del secretari autonmic, Miguel Soler, tenen poc ancoratge constitucional", postillen.

D'altra banda, aquesta federació de pares aprofita per a reiterar el seu "rebuig absolut" a la reforma educativa de la LOMLOE --la coneguda popularment com a Llei de Celaá-- per ser, en la seua opinió, "un projecte de carcter ideolgic, injust, innecessari, que naix ja mort, i est allunyat de les necessitats reals del nostre sistema educatiu".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià