Turquia.- La Comissió Electoral de Turquia confirma la victòria d'Erdogan en les presidencials

Publicado 25/6/2018 10:21:08CET

ANKARA, 25 Jun. (Reuters/EP) -

La Comissió Electoral Suprema (YSK, per les seues sigles en turc) de Turquia ha confirmat la matinada d'aquest dilluns la victòria del president turc, Recep Tayyip Erdogan, en les eleccions presidencials celebrades en el país.

Segons la YSK, l'actual dirigent s'hauria fet amb la majoria absoluta amb el 97,2 per cent de les paperetes escrutades. Erdogan, que ja s'havia declarat vencedor dels comicis malgrat les dades publicades fins al moment per l'agència de notícies Anatolia eren únicament provisionals, ha instat l'oposició a no "aombrar els resultats i danyar la democràcia per a amagar el seu fracàs".

"El nostre poble ens ha encomanat la tasca d'exercir les tasques presidencial i executiva", ha afirmat en una breu intervenció des d'Istanbul. El polític de 64 anys, un dels més populars i polèmics de la història moderna de Turquia, ha celebrat la seua reelecció.

També el portaveu del Govern, Bekir Bozdag, ha declarat Erdogan vencedor directe de les presidencials en primera volta. "El poble turc ha triat Erdogan com a primer president/president executiu en el nou sistema. El poble turc ha dit 'avance' amb el president Erdogan", ha apuntat Bozdag en Twitter.

L'oposició, que no ha reconegut encara els resultats, ha insistit que encara que Erdogan guanye, el president seguirà immers en el problema democràtic amb el qual porta anys bregant.

Els resultats provisionals publicats per la citada agència estimen que Erdogan s'hauria fet amb un 52,6 per cent dels suports. Per darrere quedarien el candidat del Partit Republicà del Poble (CHP), Muharrem Ince (30,8 per cent), el prokurdo Selahattin Demirtas (8,1 per cent) i la conservadora Meral Aksener (7,4 per cent). Els altres dos candidats no aconseguirien l'1 per cent dels vots.

En relació amb les legislatives, que també s'han celebrat aquest diumenge, el Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) d'Erdogan seria el més votat, amb un 42,4 per cent amb el 97,1 per cent de taules escrutades.

En segon lloc es trobaria el CHP (22,7 per cent), seguit pel Partit del Moviment Nacionalista (MHP) aliat d'Erdogan (11,3 per cent), l'HDP (11,2 per cent) i el Partit Bé (10,1 per cent). Segons les projeccions arreplegades pel diari local 'Hurriyet', l'AKP no s'hauria fet amb la majoria parlamentària, però l'Aliança del Poble (formada per l'AKP i el MHP) hauria obtingut 342 escons de 600.

El president de la YSK, Sadi Guven, ha posat l'accent per la seua banda que la formació prokurda Partit Democràtic dels Pobles (HDP) ha superat el mínim del 10 per cent establit per a poder obtindre representació parlamentària.

Després de conéixer-se els resultats d'Anatolia, el portaveu del principal partit de l'oposició, Bulent Tezcan, va assegurar que encara estava pendent el recompte de vots en les ciutats més grans, on presumiblement compten amb major suport, i va assenyalar que hi hauria una segona volta electoral.

Organitzacions no governamentals i partits de l'oposició tenen a mig milió d'interventors i observadors desplegats per a garantir la neteja del recompte, però denuncien que els canvis en la legislació electoral i les denúncies de frau en el referèndum constitucional de 2017 llancen ombres sobre la neteja d'aquests comicis.

La victòria d'Erdogan aplana el camí per a un nou mandat d'altres cinc anys. Sota la nova Constitució, el president podria romandre en el càrrec més enllà de 2023, fins el 2028.

Si el MHP explica finalment amb un fort suport, l'AKP podria sostindre una majoria parlamentària que permeta a Erdogan governar lliurement. "Açò facilitaria traure avant reformes de forma molt més ràpida", ha afirmat el viceprimer ministre, Mehmet Simsek, en el seu compte de Twitter.

ELS DUBTES DE L'OPOSICIÓ

Ince, principal rival d'Erdogan, ha instat interventors i observadors a romandre en els col·legis electorals per a evitar el frau electoral mentre es coneixen els resultats oficials de les principals ciutats, on el seu partit compta amb un major nombre d'adeptes.

L'oposició ha expressat els seus dubtes sobre l'autenticitat i legitimitat de les xifres donades de forma provisional, que assenyalen que el president hauria guanyat amb el 52.5 per cent dels vots, molt per davant del 31 per cent obtingut per Ince.

Erdogan, que ha assegurat que no s'ha vulnerat el protocol electoral de forma greu, ha assenyalat que lluitarà per a acabar amb els problemes econòmics del país, així com amb els rebels kurds en el sud-est de Turquia, durant el seu nou mandat.

colaboracio