Publicado 16/04/2021 17:52CET

Ucraïna.- Els Vint-i-set analitzaran aquest dilluns l'escalada militar russa a Ucraïna encara que no preveuen sancions

Mural en un edifici de Donetsk
HENNADII MINCHENKO / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

   BRUSSEL·LES, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

   Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea avaluaran aquest dilluns la situació d'Ucraïna, després de l'escalada militar russa i la creixent tensió en l'est del país, encara que no s'espera que adopten noves sancions contra Moscou.

   En una reunió per videoconferència del Consell d'Afers exteriors, els Vint-i-set passaran revista a les maniobres russes en la frontera ucraïnesa i en Crimea i discutiran el tema amb el ministre d'Exteriors ucraïnés, Dimitro Kuleba, amb el qual mantindran un contacte telefònic d'una hora.

   "La UE farà seguiment de la situació i veurà si els Estats membres demanen sancions. No treballem ara mateix en sancions, per la qual cosa no hi haurà decisions el dilluns", ha indicat un alt càrrec de la UE, que afig que, en tot cas, el bloc europeu farà una crida a la contenció, ja que hi ha risc real d'una recrudescència del conflicte a Ucraïna.

   A Brussel·les consideren que l'escalada militar russa, el major moviment de tropes des de l'annexió de la península en 2014, és "unilateral" i no respon una qüestió geopolítica sinó a revertir la creixent pèrdua d'influència a Ucraïna. També l'emmarquen en la deriva autoritària de Moscou i en l'allunyament cada vegada major amb la UE, que va viure el seu moment àlgid amb la visita de l'Alt Representant, Josep Borrell, al febrer.

   En part, Moscou vol respondre les mesures del president ucraïnés, Volodimir Zelenksi, per a disminuir la influència russa en el país, que ha posat cèrcol a oligarques i mitjans prorussos.

   Per tot açò encara que el dilluns no hi haja sobre la taula noves sancions, s'espera que probablement països com Polònia o els bàltics apunten en eixa direcció durant la reunió, asseguren fonts europees.

SANCIONS A BIRMÀNIA

   Els ministres d'Exteriors també analitzaran la situació a Geòrgia, on la crisi interna roman enquistada malgrat els esforços de mediació de la UE. En la reunió s'espera que puguen marcar el rumb per als següents passos de l'enviat especial Christian Danielsson, després de la reflexió oberta per la falta d'avanços. No es descarta un tercer viatge diplomàtic per a rellançar les converses entre Govern i oposició.

   Sí veuran la llum verda la nova ronda de sancions confeccionades per la UE per a respondre el colp militar del passat 1 de febrer a Birmània. Fonts europees asseguren que les mesures comunitàries aniran un pas més enllà amb sancions econòmiques centrades en els sectors econòmics sensibles per a la cúpula militar.

Contador
colaboracio