Publicado 04/07/2022 17:54

Ucraïna xifra en més de 1.600 els cadàvers encara sense identificar

Archivo - Arxiu - Funeral d'un soldat ucraïnés.
-/Ukrinform/dpa - Archivo

   Les autoritats ucraïneses remarquen que els delictes sexuals comeses per les tropes russes no prescriuran

   MADRID, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

   Les autoritats ucraïneses han xifrat en més de 1.600 els cadàvers encara sense identificar, la majoria d'ells a Kíiv, que han deixat els combats amb les forces russes des que el president, Vladimir Putin, anunciara l'inici de la guerra el passat 24 de febrer.

   La viceministra de l'Interior, Katerina Pavlichenko, ha donat aquesta xifra segons estimacions de la Policia Nacional, tot i que ha matisat que a causa de la quantitat de territoris encara sota ocupació russa el "panorama no està complet". Almenys, ha revelat, hi ha ja "20.000 processos penals oberts" per possibles crims.

   Pavlichenko ha explicat que la major part dels casos registrats han tingut lloc en la regió de Kíiv i que el mal estat d'alguns d'ells ha fet impossible dilucidar les possibles presses que es van cometre contra les víctimes.

   "Entenem que els invasors van cremar els cossos per a ocultar les petjades d'altres crims", ha valorat Pavlichenko, qui ha afegit que cada cos s'analitza individualment per a veure si abans de morir es va produir violència sexual.

   "On és possible realitzar exàmens corporals per violència sexual, es realitzen", però "cal dir que no tots els casos poden ser investigats per violència sexual", ha dit Pavlichenko, qui ha avançat que els delictes d'aquest tipus no prescriuran.

   "Aquests crims no haurien de tindre cabuda en les nostres vides en el segle XXI i en una societat democràtica", per la qual cosa "independentment de quan es descobrisquen, seran registrats i investigats", ha subratllat.

   Així, ha assenyalat que de moment s'han obert una vintena de casos penals per abusos i delictes sexuals comeses per les forces russes durant l'ocupació, encara que ha aclarit que en alguns d'ells pot haver-hi més d'una víctima i estar implicats més d'un sospitós.

   "Entenem que si hi haguera accés a aquests territoris i fora possible realitzar accions d'investigació i operatives, inspeccions, entrevistar a víctimes i testimonis, llavors la base probatòria seria major", ha dit.

   De moment, segons ha informat Pavlichenko, s'ha identificat a tres soldats russos implicats en episodis de violència sexual comesa contra dones civils ucraïneses, dos a la regió de Kíiv i l'altre a la de Chernígov.

   A la fi del mes d'abril, el president ucraïnés, Volodimir Zelenski, va estimar que prop d'unes 900 persones havien sigut enterrades en fosses comunes només en la regió de Kíiv i va acusar les forces russes i a les lleials al Kremlin d'intentar eliminar el rastre de "mort" que han deixat el seu pas.

colaboracio