UCV i Generalitat organitzen unes jornades de debat sobre l'autogovern i el dret civil valencià

Publicado 19/9/2019 18:52:36CET

VALÈNCIA, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Facultat de Dret de la Universitat Catòlica de València (UCV) i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, han organitzat les I Jornades 'De l'autogovern valencià en la memòria col·lectiva al dret civil valencià i el nostre ancoratge col·lectiu i singular en la globalització', que se celebraran del 24 al 26 de setembre.

El programa analitzarà "les fortaleses i dolències de l'autogovern i Dret Civil valencians, els seus avanços i retrocesos en els aspectes més rellevants del mateix des de l'òptica actual i històrica, així com valenciana, espanyola i europea, amb ple respecte a totes aquestes realitats", ha explicat la directora de les jornades, Pilar M. Estellés, professora de la UCV.

Participaran, entre altres experts, els degans de les facultats de Dret de la UCV i de la Universitat de València, Nuria Martínez i Javier Palao; el president de l'Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella; i el secretari del Consell Juridic Consultiu, Joan Tamarit.

La primera de les àrees que s'abordaran en el simposi serà la recuperació de la memòria històrica en relació a l'autogovern dels valencians "amb tal de reforçar el sentiment del poble valencià en relació a les seues pròpies institucions", ha afirmat Estellés. Per a açò, s'estudiaran quatre períodes històrics que van des de la fundació del Regne de València fins a l'última modificació de l'Estatut d'Autonomia.

Un segon aspecte tindrà com a objecte la reclamació del Dret Civil valencià com a element substancial per a completar la recuperació de l'autogovern en la seua plenitud, més encara en un moment de concentració legislativa en la Unió Europea i d'intensa globalització.

Una part del temari abordarà la massa legislativa conformada al llarg dels segles en el nostre territori i en les qüestions de tècnica jurídica que possibiliten la viabilitat de la seua implementació en la realitat legislativa actual en el marc de la Constitució Espanyola i de la Unió Europea.

L'objectiu de les jornades és "vincular tots els passos realitzats des de la restauració de la democràcia i el desenvolupament de l'autogovern valencià amb la València foral i la pèrdua de les nostres institucions amb motiu del Decret de Nova Planta, fent possible un projecte històric sense solució de continuïtat, de sentiment col·lectiu encara que paralitzat o congelat en el temps per les diferents circumstàncies històriques viscudes a Espanya des de la Guerra de Successió fins a la transició de la Dictadura a la Democràcia", ha conclòs la professora de la UCV.

Contador
colaboracio