La UE anuncia la creació d'una entitat legal per facilitar les transaccions financeres amb l'Iran

Federica Mogherini
COMISIÓN EUROPEA - Archivo
Publicado 25/9/2018 10:58:54CET

MADRID, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'alta representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea, Federica Mogherini, ha anunciat aquest dilluns que el bloc regional crearà una entitat legal per facilitar les transaccions financeres amb l'Iran, incloses les relatives al petroli, després que Washington es retirara de l'acord nuclear signat l'any 2015.

"Això permetria a les companyies europees continuar comercialitzant amb l'Iran d'acord amb la legislació de la Unió Europea i podrien estar obertes a altres socis al món", ha recalcat Mogherini en una roda de premsa juntament amb el ministre d'Afers Exteriors iranià, Mohammad Yavad Zarif, després d'una reunió d'alts funcionaris del Regne Unit, la Xina, França, Alemanya, Rússia i Iran.

A més, els participants de l'acord han reafirmat la voluntat de continuar treballant per crear un mecanisme especial per "mantenir el comerç" amb l'Iran.

"Conscients de la urgència i la necessitat d'obtenir resultats tangibles, els participants han rebut propostes pràctiques per mantenir i desenvolupar diversos canals de pagament, en particular la iniciativa d'establir un vehicle especial per facilitar els pagaments relacionats amb les exportacions de l'Iran, inclòs el petroli", ha manifestat Mogherini.

L'alta representant ha assegurat que els participants han subratllat la determinació de protegir la llibertat dels seus operadors econòmics per entaular relacions comercials legítimes amb l'Iran.

"Els participants també han destacat la feina extensa i els progressos substancials duts a terme fins a hui, la intensificació dels diàlegs tècnics, els esforços per mantenir i millorar les relacions econòmiques bilaterals", ha afegit.

El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar el 8 de maig que Washington es retirava de l'acord nuclear signat el 2015 entre l'Iran i sis potències mundials: Estats Units, Rússia, la Xina, Regne Unit, França i Alemanya. El pacte contemplava alçar les sancions econòmiques contra l'Iran a canvi que limitara el seu polèmic programa d'energia atòmica.

Washington va restablir les sancions contra el comerç en or i metalls preciosos i el sector automobilístic de l'Iran el 7 d'agost. La resta de sancions tornaran a entrar en vigor al novembre.

Contador
colaboracio