Publicado 25/05/2022 19:00

La UE aprova el tractament en fred per a les importacions de cítrics com demanava Espanya

Archivo - Arxiu - Una caixa de taronges
EUROPA PRESS - Archivo

   BRUSSEL·LES, 25 maig (EUROPA PRESS) -

   Els Vint-i-set han donat aquest dimecres llum verda al tractament en fred per als cítrics importats a la Unió Europea de països com Sud-àfrica, una proposta presentada per Brussel·les a instàncies d'Espanya per a impedir l'entrada al mercat comunitari de la falsa arna però que la setmana anterior va trobar algunes reserves entre els socis.

   El comité permanent d'Aliments, Pinsos per a Animals i Plantes de l'Executiu comunitari, del que formen part experts dels Estats membre, ha votat a favor de reforçar les mesures de control d'importacions contra la falsa arna, la qual cosa afectarà a les importacions de taronges i altres cítrics, però també de pimentons, bresquilles i magranes, segons ha detallat un portaveu comunitari.

   En el cas de les taronges la resolució de l'Executiu comunitari contempla el tractament en fred obligatori si bé, anticipant-se als canvis que seran necessaris en el sistema fitosanitari per a les exportacions de tercers països, es contempla un període de transició que afectarà a l'actual campanya d'exportació de taronges de la UE.

   La mesura encara ha de ser adoptada formalment per la Comissió Europea, entrarà en vigor tres dies després de la publicació de la regulació en el Diari Oficial de la UE i es començarà a aplicar vint dies després. La seua finalitat és augmentar la protecció fitosanitària de la Unió Europea enfront de la plaga de la falsa arna.

   El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va mantindre aquesta setmana una trobada amb la comissària de Sanitat i Salut Alimentosa, Stella Kyriakide, a qui va sol·licitar que desbloquejara aquest assumpte i s'arribara a un acord "ràpid i efectiu" per a imposar el tractament en fred, un pas que es va veure frustrat la setmana anterior per les reserves d'alguns socis.

   Espanya i altres països productors portaven temps reclamant una normativa a nivell comunitari que obligue el tractament en fred de taronges i altres cítrics importats de països extracomunitaris per a lluitar contra la propagació de noves plagues que danyen els cultius en la UE.

   El Govern esperava un acord la setmana passada en comité tècnic en el si de la Comissió Europea però no es va produir el consens necessari per a l'adopció d'aquesta nova norma.

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista