Publicado 14/06/2021 14:16CET

La UE compleix l'últim tràmit per a l'entrada en vigor del Certificat Covid al juliol

Archivo - Arxiu - Un home amb un certificat negatiu en una prova per coronavirus en una estació de tren de la capital d'Itàlia, Roma
Cecilia Fabiano/LaPresse via ZUM / DPA - Archivo

   BRUSSEL·LES, 14 juny (EUROPA PRESS) -

   La Unió Europea ha complit aquest dilluns l'últim tràmit per a convertir en norma l'acord pel qual es crea el Certificat Digital Covid de la UE amb el qual es pretén garantir als turistes europeus immunitzats o amb una PCR negativa que podran viatjar sense restriccions a partir de l'1 de juliol dins de l'espai Schengen.

   Els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; del Parlament europeu, David Sassoli, i del Consell europeu, Charles Michel, han rubricat en una breu cerimònia a Brussel·les el document que permetrà l'entrada en vigor formal del document europeu, que ja han començat a emetre i reconéixer prop d'una dotzena de països, entre ells Espanya.

   Des de Brussel·les s'ha volgut insistir que no es tracta d'un document de viatge per a gaudir de la lliure circulació, perquè aquest és un dret que vas agafar a tots els europeus dins de l'espai sense fronteres Schengen, sinó que pretén "facilitar la mobilitat" perquè les autoritats nacionals es comprometen a no exigir en principi quarantenes ni test addicionals a l'arribada del viatger a la seua destinació.

   El Certificat Covid servirà perquè l'usuari puga acreditar en els seus desplaçaments dins de la UE que ha sigut vacunat contra el coronavirus, compta amb anticossos perquè ha superat la malaltia en els últims 180 dies o té un test PCR negatiu en les últimes 72 hores.

   En el cas dels vacunats, el consens és lliurar de les mesures restrictives als qui tinguen la pauta completa d'immunització des d'almenys catorze dies abans del viatge, encara que es deixa la llibertat a cada Estat membre de decidir si accepta relaxar les mesures també per als qui hagen rebut només una dosi.

   Quant a les proves diagnòstiques abans del viatge, també s'obri la porta al fet que els Estats membre admeten test ràpids d'antígens encara que seran aquells reconeguts pel llistat convingut a 27 i realitzats en les 48 hores abans del viatge.

   A pesar dels intents de l'Eurocambra, les proves PCR o d'antígens vinculades al Certificat no seran gratuïtes per norma, encara que la Comissió assignarà fons als Estats membres per a la compra de test per a garantir almenys que estan disponibles a un preu "assequible".

   Amb tot, la relaxació de les restriccions per als titulars del certificat són recomanacions que els Vint-i-set es comprometen a seguir però que no estan obligats a complir, ja que la gestió de les fronteres és competència nacional.

   Es crea, a més, un "fre d'emergència" perquè qualsevol Estat membre puga reintroducir mesures en cas d'emergència si tem l'entrada de noves variants o dubte dels controls en el lloc d'origen del viatge.

   En qualsevol cas, el Certificat tirarà entrarà en vigor a tota la UE a partir de l'1 de juliol, serà gratuït i oferirà la informació en diversos idiomes, en suport digital o físic.

   La "passarel·la de seguretat" creada per la UE per a garantir que només es dona accés a la informació essencial del titular del document --i no a dades protegides-- i que és veraç està en marxa des d'aquest mes de juny, mentre que la majoria de països han pogut posar a prova el sistema a nivell tècnic des del mes de maig.

colaboracio