Publicado 19/05/2022 17:52

La UE reconeixerà el coronavirus com a malaltia professional de sanitaris i cuidadors

Archivo - Arxiu - Sanitaris atenen a un pacient COVID-19 en un hospital.
KARINA FUENZALIDA - Archivo

   BRUSSEL·LES, 19 maig (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea proposarà que el coronavirus siga inclòs formalment en la llista de malalties professionals en el sector de l'assistència sanitària, social i domiciliària reconeguda per tots els Estats membre, després que aquesta setmana rebera el vistiplau dels governs i de treballadors i ocupadors del sector.

   "És un senyal polític fort per a reconéixer l'impacte de la Covid-19 en els treballadors així com la contribució essencial de les persones que treballen en l'assistència sanitària i social i dels altres treballadors que corren un major risc de contraure el virus", ha indicat el comissari d'Ocupació i Assumptes Socials, Nicolas Schmit, en un comunicat.

   Schmit ha explicat que els seus servicis preparen una proposta que actualitzarà la Recomanació sobre malalties professionals de la Comissió Europea en aquesta línia, després que representants dels Vint-i-set, els treballadors i els ocupadors acordaren la vespra en una reunió del Comité Consultiu per a la Seguretat i la Salut en el Treball (CCSST) que és necessària aquesta revisió.

   La voluntat d'incloure el coronavirus en el document formal sobre malalties professionals de la Comissió va quedar ja fixada el juny passat, en el marc estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat en el treball 2021-2027.

   Aquest marc estableix accions clau a escala comunitària per a millorar la salut i la seguretat dels treballadors i un dels seus objectius transversals clau és millorar la preparació davant possibles crisis sanitàries en el futur, segons ha indicat l'Executiu comunitari.

   Després del dictamen del CCSST, la Comissió actualitzarà la Recomanació que inclou la llista de malalties professionals i els agents que poden causar-les. L'objectiu és que els Estats membres adapten les seues legislacions nacionals conformement a aquest document, de manera que si es reconeix com a malaltia professional en un Estat membre, els treballadors dels sectors afectats que contraguen el virurs en el lloc de treball podran adquirir drets específics segons la normativa nacional, com el dret a indemnització.