Publicado 16/10/2020 18:22CET

La UE respon a Johnson que la seua posició no ha canviat: vol un acord "però no a qualsevol preu"

Emmanuel Macron, Angela Merkel i Charles Michel.
Pool Thierry Roge/BELGA/dpa

Macron defensa que el Regne Unit necessita arribar a un acord més que la UE

BRUSSEL·LES, 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els líders de la Unió Europea han respost aquest divendres al primer ministre britànic, Boris Johnson, que la posició del bloc no ha canviat i estan disposats a continuar les negociacions unes setmanes més perquè volen arribar a un acord "però no a qualsevol preu".

"Volem un acord però no a qualsevol preu (...). Hem autoritzat el negociador a continuar amb el diàleg dos setmanes més", ha advertit el president de França, Emmanuel Macron, en una roda de premsa a Brussel·les al final d'una cimera de dos dies amb la resta de socis de la UE.

El mandatari francès ha subratllat la "unitat i fermesa" dels Vint-i-set en la defensa dels interessos comuns durant les negociacions amb els britànics i ha qualificat d'"intoxicació" suggerir que la defensa dels interessos pesquers que abandera França, juntament amb una desena de països, ha perdut força entre la resta de països de la UE.

Per això, Macron ha recalcat que el desglaç de les negociacions "requereix esforços sobretot del Regne Unit" i ha demanat "no oblidar" que és aquest país el que abandona el club i que "és qui necessita més que nosaltres un acord".

La cancellera alemanya, Angela Merkel, de la seua banda, també ha defensat la necessitat d'un pacte i ha assenyalat la disposició europea a continuar-hi treballant en els propers dies, però ha apuntat que també és el moment de "preparar-se per a l'opció alternativa".

De la mateixa manera que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit aquest divendres que perquè les converses avancin cal que la UE assumisca un "canvi fonamental" en la seua estratègia negociadora, els líders europeus han de difondre missatges similars d'advertiment a Londres.

"Hem de tenir al pensament què fer si no aconseguim un acord. Ni el Regne Unit ni la UE volen un acord a qualsevol preu", ha dit Merkel, que ha explicat que hi ha hagut "llums i ombres" durant la negociació però que això no impedeix que es continue treballant per aconseguir un bon acord.

Contador
colaboracio