Publicado 02/03/2021 18:04CET

La UE sanciona quatre funcionaris russos per violació dels drets humans pel cas Navalni

Archivo - L'opositor rus Aleksei Navalni
PHOTOXPRESS / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO - Archivo

BRUSSEL·LES, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea (UE) ha adoptat aquest dimarts sancions contra quatre alts funcionaris russos implicats en el cas de l'opositor Aleksei Navalni per violacions dels drets humans.

Amb aquesta mesura, la UE utilitza per primera vegada el nou règim horitzontal per violacions de drets humans, un instrument que la UE va aprovar a final de l'any passat per respondre amb agilitat contra vulneracions flagrants a nivell global.

En concret, els estats membres sancionen el cap del Comitè d'Investigació, Alexander Bastrykin, el fiscal general rus, Igor Krasnov, el cap de la Guàrdia Nacional, Viktor Zolotov i el director de Presons, Alexander Kalashnikov.

El bloc europeu addueix que aquests dirigents són responsables de detencions arbitràries, repressió sistemàtica contra manifestacions pacífiques i contra la llibertat d'expressió i opinió a Rússia.

Les restriccions consisteixen a congelar actius i prohibir-los l'entrada a la UE i es fan efectives tot just una setmana després que el Consell d'Afers exteriors avalara el mecanisme de sancions a iniciativa de l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

El moviment de la UE s'emmarca en una resposta internacional a la deriva repressiva del Kremlin, en línia amb altres decisions que han adoptat el Regne Unit i els Estats Units.

colaboracio