Publicado 17/05/2021 12:24CET

UGT celebra des de demà el seu 43 Congrés, on Álvarez serà reelegit secretari general

Archivo - Arxiu - El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

   L'Unió General de Treballadors (UGT) celebrarà des de demà fins al dijous el seu 43 Congrés Confederal, en el qual Pepe Álvarez optarà a la reelecció per a un segon mandat de quatre anys.

   Aquesta cita, que hauria d'haver-se celebrat al novembre de 2020 i que es va veure posposada a maig per la pandèmia, se celebrarà fora de Madrid per segona ocasió en la història del sindicat. El lloc triat serà València i el lema del Congrés serà 'REDvolución 6.0, un nou contracte social i mediambiental'.

   Al 43 Congrés Confederal, que tindrà lloc en el Palau de Congressos i Exposicions de València, assistiran 800 delegats, dividits en 25 delegacions, dels quals el 60% participaran en representació de les diferents federacions sectorials d'UGT i el 40%, de les unions de comunitat autònoma. En total, aquests delegats representen a més de 941.000 afiliats a UGT.

   El Congrés Confederal és l'òrgan suprem d'UGT i té com a objectiu establir les línies generals de la política sindical de l'organització, analitzar la gestió dels òrgans confederals, establir les normes de funcionament del sindicat i triar els membres que compondran l'Executiva, entre altres òrgans.

SÁNCHEZ, DÍAZ I ÁBALOS, ENTRE ELS ASSISTENTS

   Per motius de seguretat enfront de la Covid, el nombre de convidats i assistents al Congrés s'ha reduït.

   A la jornada d'inauguració de demà assistiran l'alcalde de València, Joan Ribó; el president de la CEOE, Antonio Garamendi; el secretari general de CCOO, Unai Sord; el president de la CES, Laurent Berger; el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, entre uns altres.

   El dimecres està prevista la intervenció del president del Govern, Pedro Sánchez, mentre que en l'acte de clausura, que se celebrarà el dijous, intervindran, entre uns altres, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona; el secretari general del Partit Comunista; Enrique Santiago; el director General de l'OIT, Guy Ryder, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

   Per quarta vegada en democràcia, en aquest Congrés es debatrà una modificació de la imatge corporativa del sindicat, en la qual es buscarà enaltir les sigles de la UGT i en les quals es barreja afegir el cognom 'Trabajadoras'.

   En paral·lel a les activitats del Congrés Confederal, aquest dilluns ha arrancat el que UGT ha denominat 'Congreso Social', amb diferents actes i activitats culturals, entre elles una exposició de cartells històrics de salut laboral, un cicle sobre cinema obrer, una obra de teatre i una exposició de Gallego & Rey sobre la trajectòria d'UGT.

PEPE ÁLVAREZ SERÀ REELEGIT

   L'actual líder d'UGT, nascut al març de 1956 en la localitat asturiana de Belmonte de Miranda, serà reelegit com a secretari general del sindicat per quatre anys més en el 43 Congrés.

   Álvarez va ser designat per primera vegada per a aquesta responsabilitat al març de 2016, substituint en el càrrec a Cándido Méndez, que portava ja 22 anys com a secretari general d'UGT.

   En aquell any, la candidatura d'Álvarez es va enfrontar a la presentada per Miguel Ángel Cilleros. Va guanyar Álvarez per un estret marge (va obtindre el 51,1% dels vots).

   En aquesta ocasió, l'actual líder d'UGT arriba al 43 Congrés com a únic candidat a la Secretaria General i després d'haver aconseguit en el seu primer mandat una reducció important de les estructures d'UGT.

LA SETMANA LABORAL DE 32 HORES, A DEBAT EN EL CONGRÉS

   El programa d'acció d'UGT per al 43 Congrés, al que ha tingut accés Europa Press, s'articula entorn de sis eixos: crear ocupació i recuperar drets; avançar cap a una economia sostenible; garantir l'Estat del Benestar; combatre les desigualtats de gènere; polítiques migratòries i polítiques en l'àrea internacional.

   Dins del primer apartat, el sindicat proposa sancionar les contractacions en frau de llei i donar indemnitzacions legals per al treballador, així com reformular les bonificacions a la contractació, eliminar les modalitats contractuals i els incentius a la contractació de joves, i crear una fiscalia especialitzada en delictes contra els drets dels treballadors.

   Així mateix, planteja revisar les ajudes a l'autoocupació, com la tarifa plana dels autònoms; ampliar l'àmbit funcional dels convenis per a incloure els treballadors de plataformes; donar protecció per atur a les treballadores de la llar familiar, i establir una cotització a les empreses pels contractes temporals que sufrague la major despesa en prestacions per atur.

   En l'àmbit fiscal, UGT advoca per implantar nous sistemes recaptatoris a les empreses que substituïsquen treballadors per les noves tecnologies; crear un impost per a les vivendes buides de les entitats financeres, Socimi i fons de capital de risc; establir un tipus impositiu ampliat en l'IVA de béns de luxe, aplicar un reduït a la cultura, productes higiènics de primera necessitat i servicis essencials, passar a un IVA superreduït a aliments que ara estan en el tipus reduït, i eliminar exempcions en aquest impost a la sanitat i educació privades.

   En l'IRPF, planteja que les rendes de capital tributen igual que les del treball, eliminar l'estimació objectiva i revisar reduccions i deduccions, mentre que en Societats aposta per limitar al màxim les exempcions, bonificacions i deduccions, garantir un tipus mínim i modificar el règim de les Sicav i les Socimi. En el cas de Successions i Donacions, demana pujar-los i fixar criteris mínims comuns per a tota Espanya.

   En el seu programa, UGT proposa a més reformar la Constitució per a establir un sòl de despesa social, que no es veja afectat per les regles de limitació del dèficit públic; transformar el bo social energètic en un universal; incrementar les prestacions per fill a càrrec; seguir tramitant la proposta legislativa que va fer amb CCOO per a implantar una prestació d'ingressos mínims, i establir per llei una protecció especial enfront de l'acomiadament i l'extinció del contracte en els supòsits de sol·licitud del dret a adaptar-se la jornada per a fer efectiva la conciliació.

   Altres propostes del sindicat passen per considerar com a temps treballat les excedències per cura de fills i familiars a l'efecte de prestacions de la Seguretat Social i computar 360 dies complets de cotització per cada part per a aquelles dones que necessiten complir o millorar el període de cotització per al càlcul de pensions de jubilació o incapacitat permanent.

   Durant aquest Congrés, UGT també debatrà la implantació de la setmana laboral de 32 hores, que el sindicat creu que podria finançar-se amb una part dels fons europeus de reconstrucció.

   El programa d'acció d'UGT per a aquest Congrés contempla a més la introducció en l'ordenament jurídic d'una penalització per a aquelles empreses que no complisquen les pujades salarials pactades en convenis col·lectius.

   Així mateix, pretén que es restringisquen els casos en les quals les empreses poden despenjar-se dels salaris pactats en la negociació col·lectiva i incloure en els convenis "fórmules imaginatives" per a limitar els ventalls retributius en les empreses, de manera que cap treballador puga guanyar més d'un determinat número de vegades el salari del que menys guanya.

   Una altra proposta que formarà part del programa d'acció d'aquest Congrés passa per incorporar un nou article en el Codi Penal per a arreplegar el delicte d'abús laboral si existeix mala fe per part de l'empresari o si es beneficia de situacions de vulnerabilitat dels seus treballadors.

Contador
colaboracio