La UNESCO declara el toc manual de campanes espanyol Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Archivo - Arxiu - Campana de Santa María del Mar
M.GUALLART/AVAN - Archivo
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 17:48

   MADRID, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El toc manual de campanes espanyol forma part, a partir d'aquest dimecres, de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, segons informa el Ministeri de Cultura i Esport.

   La decisió ha sigut adoptada pel Comité del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO reunit aquesta setmana a Rabat (el Marroc). Actualment, a Espanya, perviuen a Espanya més de trenta maneres diferents de toc manual de campanes, un llenguatge sonor que s'ha mantingut al llarg dels segles com un mitjà de comunicació comunitari.

   El toc manual de campanes han regulat diferents aspectes de la vida festiva, ritual, laboral i quotidiana en el territori espanyol. Per al Ministeri, la protecció d'aquest llenguatge per la UNESCO suposa posar en valor i assegurar la continuïtat d'aquesta tradició comuna, compartida entre els diversos pobles d'Espanya.

   A més, contribueix a protegir uns sistemes de comunicació, quasi sempre únics, a la vora de l'extinció per la falta de campaners, figura fonamental per a salvaguardar aquesta pràctica ancestral.

   Paral·lelament, el Comité del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO té previst avaluar aquest dijous, 1 de desembre, per a la seua inscripció en la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la candidatura internacional 'Timber Rafting, transporte fluvial de madera'. Espanya participa en aquest projecte internacional liderat per Polònia, representada per portadors de cinc comunitats autònomes (Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Navarra i València).

   D'altra banda, la UNESCO decidirà també aquest dijous sobre la inscripció en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda la candidatura conjunta d'Espanya i Portugal 'Ponte...nas ondas!'. Aquesta iniciativa, en la qual participen Galícia i tres regions de Portugal (Minho, Trás-os-Montes i Douro), es dirigeix a la població escolar i està impulsada per una associació de professors amb l'objectiu de promoure la integració del patrimoni cultural dels coneixements tradicionals i els rituals festius en l'àmbit escolar.

18 MANIFESTACIONS DE PATRIMONI IMMATERIAL

   Amb aquesta nova inscripció, Espanya suma ja díhuit manifestacions culturals declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, llistat que podria augmentar demà si s'inclou la candidatura del 'Timber Rafting'.

   A més, també demà podria sumar quatre exemples inclosos en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguardia del Patrimoni Cultural Immaterial, un instrument que reconeix les experiències notables en programes, projectes i activitats de salvaguarda de patrimoni cultural immaterial per a poder transmetre-les a altres països.

   En el pròxim Comité, la UNESCO avaluarà les candidatures internacionals de la 'Trashumancia', l'ampliació de la qual lidera Espanya; i la 'Técnica de vidrio soplado', una activitat vinculada a la cultura espanyola, amb grans centres de producció de més de tres segles de vigència, com són el Centre Nacional del Vidre de la Granja a Segòvia o Vidrios Gordiola a Mallorca.