Urkullu planteja a Sánchez una reforma del model d'Estat, sense "ruptura", i explorar una convenció constitucional

Pedro Sánchez recibe a Íñigo Urkullu en La Moncloa
MARTA FERNÁNDEZ/EUROPA PRESS
Publicado 25/6/2018 15:19:11CET

Li proposa l'acostament de presos, entén "la cautela" del president, i acorden mantindre relació directa en convivència

MADRID, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha plantejat al president del Govern, Pedro Sánchez, una reforma del model d'Estat, que assumisca la plurinacionalitat i que reconega els "fets diferencials que demanden un tractament propi i singular". "No hem parlat de ruptura, sinó de convivència", ha assegurat Urkullu.

El president del Govern Basc ha proposat explorar una convenció constitucional amb la finalitat de que s'aposte per un "constitucionalisme útil al servei de resoldre els problemes i no enverinar-los", i, en la reunió, han acordat crear un grup de treball per al traspàs de les transferències pendents. Urkullu ha proposat Sánchez l'acostament dels presos d'ETA i entén "la cautela" del president sobre este tema. Tots dos han coincidit a mantindre "una relació directa" en matèria de convivència.

Iñigo Urkullu ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de mantindre una trobada en La Moncloa amb el president del Govern, Pedro Sánchez, que ha començat les 12.00 hores i s'ha perllongat durant una hora. Amb aquesta entrevista, Sánchez ha iniciat la ronda de contactes que mantindrà amb tots els presidents autonòmics.

Durant la reunió, el lehendakari i el màxim representant de l'Executiu central han coincidit en la "conveniència de constituir un grup de treball bilateral i permanent per a avançar en l'anàlisi i negociació de les 37 transferències" de traspàs. En aquest sentit, prioritzaran tres matèries "que es troben més avançades", com són les d'Autopistes (A-68 i part de la A-1), Port de Pasaia, i Centres Penitenciaris.

A més, celebraran una trobada de treball amb els equips de tots dos Governs per a canalitzar els recursos pendents davant el Tribunal Constitucional a les normes basques.

Iñigo Urkullu ha parlat a Pedro Sánchez dels treballs que es desenvolupen en la Ponència d'Autogovern del Parlament Basc amb l'objectiu d'actualitzar i aprofundir en l'autogovern.

MODEL D'ESTAT

Urkullu li ha transmès "la necessitat d'abordar una reflexió sobre l'actual model d'Estat des de l'assumpció de la seua pròpia realitat plurinacional i l'existència de fets diferencials que demanden un tractament propi i singular". "No hem parlat de ruptura, sinó de convivència des del respecte mutu", ha assegurat.

Així mateix, li ha plantejat "explorar la via d'una convenció constitucional que permeta interpretar l'esperit originari del pacte que va suposar la Constitució". "Açò suposa apostar per un constitucionalisme útil al servici de resoldre els problemes i no enverinar-los", ha manifestat.

PRESOS

Respecte a Convivència i Drets Humans, ha transmès "la necessitat d'un nou enfocament per a la política penitenciària en aquest nou temps després de la dissolució definitiva d'ETA", dins de la legalitat, i ha destacat que és precisa "una reorientació legal de la política penitenciària i l'acostament de persones preses".

"Es tracta d'abordar una nova política que supere les mesures d'excepcionalitat i, com estableix la legislació penitenciària i la pròpia Constitució, evite el desarrelament social de les persones penades i facilite la seua reinserció", ha indicat.

El lehendakari entén "les raons de cautela" de Sánchez i li ha traslladat les iniciatives que desenvolupa el Govern Basc en l'àmbit de memòria, reconeixement i reparació a les víctimes. "Crec que és moment d'avançar en la convivència normalitzada i he traslladat el suport majoritari de les institucions i de la societat basca a les decisions que es puga adoptar en aquesta línia. Hem acordat mantindre una relació directa en matèria de convivència", ha asseverat.

colaboracio