Publicado 15/09/2021 18:09CET

La vacuna Moderna COVID-19 estimula una resposta immune duradora que es manté forta més de 6 mesos

Una voluntària de Creu Roja prepara una dosi de la vacuna de Moderna contra el Covid-19 per a un estudiant universitari en el campus de Ciutat Universitària, a 14 de setembre de 2021, a Madrid, (Espanya).
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

   MADRID, 15 set. (EUROPA PRESS) -

   La vacuna Moderna COVID-19 estimula una resposta immune duradora que es manté forta més de 6 mesos, segons un nou estudi de científics de l'Institut d'Immunologia de la Jolla (LJI) als Estats Units que ajuda a respondre la pregunta de quant temps dura la immunitat contra COVID-19 en persones vacunades.

   L'estudi, que ha sigut publicat en 'Science', també assenyala que la dosi baixa de la vacuna Moderna dura almenys sis mesos i no hi ha cap indicador que les persones vacunades necessiten una vacuna de reforç.

   També mostra que aquesta forta memòria immunològica es va mantindre en tots els grups d'edat avaluats, fins i tot en persones majors de 70 anys, un grup demogràfic especialment vulnerable al COVID-19 greu. A més, la memòria immunològica es va mantindre estable i eixe és un bon indicador de la durabilitat de les vacunes d'ARNm.

   "Aquest moment és crític perquè és quan s'ha format la verdadera memòria immune", ha explicat la professora assistent d'investigació de LJI Daniela Weiskopf, una de les autores de l'estudi, juntament amb els professors Alessandro Sette i Shane Crotty.

   De fet, la vacuna Moderna COVID-19 (mRNA-1273) va conduir a fortes respostes de cèl·lules T CD4 + (auxiliars), cèl·lules T CD8 + (assassines) i anticossos durant almenys sis mesos després que els participants de l'assaig clínic es van vacunar per complet, per la qual cosa és probable que la resposta immune podria durar molt més.

UNA DOSI MENOR TAMBÉ PROTEGEIX

   Els investigadors van comparar als pacients amb COVID-19 recuperats amb els participants de l'assaig de la vacuna que van rebre una dosi de 25 micrograms de la vacuna Moderna durant els assajos clínics de fase 1, recolzats per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, Instituts Nacionals de Salut.

   "Volíem veure si una quarta part de la dosi pot induir alguna resposta immune. Vam tindre l'oportunitat de rebre les mostres dels participants de l'assaig de fase 1 de Moderna / NIH original que havien rebut dos injeccions de 25 micrograms de la vacuna, amb 28 dies de diferència", afirma el primer autor de l'estudi, José Mateus Triviño, becari postdoctoral en LJI.

   Aquesta dosi de vacuna és una quarta part de la dosi de Moderna de 100 micrograms que va rebre l'autorització d'emergència de l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA). Si bé els investigadors no saben si aquesta dosi més xicoteta és tan eficaç com la dosi estàndard, aquest nou estudi mostra que la resposta de cèl·lules T i anticossos en el grup de dosi més xicoteta segueix sent forta.

   De fet, els investigadors van trobar que la vacuna Moderna estimula una resposta immune adaptativa a la proteïna pique del SARS-CoV-2 (un objectiu clau) quasi idèntica a la resposta del sistema immune a una infecció natural del SARS-CoV-2. "La resposta és comparable. No és més alta ni més baixa", assenyala Weiskopf.

   El nou estudi no mostra que una dosi més baixa de la vacuna Moderna proporcione la mateixa protecció que la dosi estàndard. "Es necessitaria un assaig clínic per a dir el grau de protecció de la dosi més baixa", afigen els investigadors

EL REFREDAT COMÚ PREPARA EL SISTEMA IMMUNOLÒGIC

   La nova investigació també mostra el poder de les cèl·lules T amb "reactivitat creuada". En un estudi publicat en 'Science' de 2020, l'equip de LJI va mostrar que les cèl·lules T en persones que s'havien recuperat dels coronavirus del refredat comú podien respondre al nou coronavirus, SARS-CoV-2. En eixe moment, no sabien si aquesta reactivitat creuada realment podria protegir contra COVID-19.

   "Comprendre el paper de les cèl·lules T amb reactivitat creuada és important perquè les cèl·lules T juguen un paper important en el control i la resolució de les infeccions per COVID-19", afig Sette.

   Per al nou estudi, els investigadors van trobar que les persones amb cèl·lules T amb reactivitat creuada tenien respostes d'anticossos i cèl·lules T CD4 + significativament més fortEs a les dos dosis de la vacuna. "Si té aquesta reactivitat immunològica, el seu sistema immunològic pot actuar més ràpid contra el virus. I diversos estudis han demostrat que la rapidesa amb la qual reacciona el sistema immunològic és clau", explica l'investigador.

LA VACUNA MODERNA ACTIVA LES CÈL·LULES T "ASSASSINES"

   L'equip també va omplir un buit important en la investigació de la vacuna COVID-19. Fins ara, molts estudis havien demostrat una resposta eficaç de les cèl·lules T CD4 + a la vacuna Moderna, però faltaven dades sobre les cèl·lules T CD8 +. Sabem que les persones infectades de forma natural i recuperades desenvolupen excel·lents respostes de cèl·lules T CD8 + contra el SARS-CoV-2; no obstant açò, hi havia preocupació per la generació de cèl·lules T CD8 + per les vacunes d'ARNm.

   El nou estudi mostra una forta resposta de les cèl·lules T CD8 + a la vacuna Moderna de dosi baixa, similar a la resposta després que un pacient lluita contra una infecció natural del SARS-CoV-2. "Veiem una sòlida resposta de cèl·lules T CD8 +, i ho vam demostrar usant múltiples assajos", agrega Weiskopf.

Contador
colaboracio