València Silicon Cluster, un front comú per a convertir-se en "entorn prioritari" del PERTE de semiconductors

Reunió de les entitats que s'integren en el Valncia Silicon Cluster.
VALENCIA SILICON CLUSTER
Publicado: jueves, 19 mayo 2022 12:37

   Set multinacionals especialitzades en disseny de microxips tenen seu a Valncia o rea metropolitana

   VALNCIA, 19 May. (EUROPA PRESS) -

   Un grup d'empreses, universitats i instituts d'investigació han unit forces a Valncia Silicon Cluster, una "postura comuna" que van a fer arribar a la Generalitat Valenciana i que té com a objectiu immediat "situar el potencial de l'ecosistema valenci com a entorn d'aplicació prioritria en el finanament del Projecte Estratgic per a la Recuperació i Transformació Econmica (PERTE) de semiconductors".

   I és que de cada dos treballadors especialitzats en el sector de la microelectrnica a Espanya, un té el seu lloc de treball a Valncia o el seu entorn metropolit. A més, fins a set empreses multinacionals (la major part d'elles cotitzades en els índexs tecnolgics de referncia) especialitzades en disseny de microxips, tenen seu a Valncia o el seu immediat entorn metropolit: MaxLinear, Analog Devices, ams Osram, Bosch, VLC Photonics/Hitachi o Ipronics.

   Aquesta confluncia "de fortaleses competitives posiciona a l'ecosistema valenci com un dels agents indispensables en la definició i desenvolupament del PERTE de semiconductors anunciat pel Govern d'Espanya el passat mes d'abril, amb una inversió prevista d'11.000 milions d'euros" i dins del com s'emmarca la gigafactoria de bateries a la localitat valenciana de Sagunt.

   Amb aquest horitzó, un nodrit grup d'empreses, universitats i instituts d'investigació durant les últimes setmanes per a fer arribar a la Generalitat Valenciana la postura conjunta batejada com Valncia Silicon Cluster.

   El sector entén que l'administració autonmica "ha d'implicar-se des de les seues mximes instncies per a ajudar-los a visibilitzar aquesta contundent realitat davant el govern central i aprofitar aquesta oportunitat histrica de finanament per a enfortir la indústria microelectrnica valenciana mitjanant accions enrgiques", expliquen els responsables de la iniciativa.

   Les empreses compten amb el suport estratgic de la Universitat Politcnica de Valncia --que disposa d'una plantilla integrada per 4.500 investigadors, ha donat origen a més de 800 startups i solament en 2021 va generar 78 milions d'euros d'ingressos en R+D+i-- i la Universitat de Valncia, on s'integren 76 empreses al Parc Científic, amb un total de 537 ocupacions directes amb un import acumulat de contractes, convenis i projectes superior als 300 milions d'euros.

   Una de les companyies promotores de la iniciativa, Analog Devices, té la seua seu precisament en aquesta infraestructura de la UV. Així mateix, l'Aula de Microelectrnica de la UPV, implicada en el llanament de la proposta, és un exemple modlic de cooperació entre empreses, universitats i centres d'investigació i es prefigura com una de les bases específiques de la proposta valenciana, degut a l'mfasi tan destacada que es proposa donar la formació en les seues propostes d'accés al PERTE.

PRIMER DOCUMENT DE PROPOSTES

   El sector ha elaborat un primer document de propostes, en resposta a la sollicitud efectuada per la Direcció general d'Indústria de la Generalitat Valenciana exercida per Empar Martínez.

   L'escrit realitza una descripció de la cadena de valor del sector de semiconductors, identifica els principals operadors de l'ecosistema valenci en cadascun dels seus diferents nivells i, finalment, llana una "ambiciosa" bateria d'iniciatives i projectes tecnolgics, alineats tots ells amb el perfil característic dels projectes que desitja finanar la Unió Europea mitjanant el Mecanisme Next Generation.

   El document ha sigut coordinat per Mayte Bacete, directora de MaxLinear Hispnia i Marcos Martínez, i porta la firma de les següents companyies: MaxLinear, Analog Devices, Bosch, VLC Photonics (Hitachi High- Tech), Ipronics i Gobernanza Industrial. També la d'UPVfab, infraestructura científica depenent de la Universitat Politcnica de Valéncia.

   El document tcnic estableix una descripció per nivells de l'ecosistema valenci i demostra "com la seua fortalesa es recolza en la clara preponderncia nacional del seu capital hum i la presncia territorial de diversos líders internacionals en l'etapa de valor més prestigiada i rellevant de tot el cicle de producció de xips: el seu disseny".

   Referent a a, se subratlla que la capacitat de disseny de microxips, tant fotnics com microelectrnics, és la capacitat "més destacable de l'ecosistema valenci".

   Aquest factor, recalquen, "dota d'una excellent qualificació a aquest ecosistema, doncs la fase de disseny concentra el 50% de tot el procés de valor, així com un 53% de tota la R+D d'un sector amb dosi ja de per si mateix molt elevades d'intensitat tecnolgica".

   La proposta contempla igualment altres opcions en matria de back end, test i encapsulat de microchochips, sense excloure, en el mig termini, la postulació de la Comunitat Valenciana a grans infraestructures de fabricació de xips, dins d'aquesta última accepció de campus de fabricació.

INTELLIGNCIA ARTIFICIAL I 5G

   Degut a la capacitat d'abast de l'ecosistema valenci, la proposta Valncia Silicon Cluster s'inicia des d'un carcter multisectorial: computació, telecomunicacions, intelligncia artificial o 5G.

   No obstant a, l'aposta consolidadada de grans grups multinacionals per Espanya com a nou centre d'automoció ha impregnat la proposta valenciana, situant els semiconductors per al sector automoció com un dels possibles entorns de negoci amb major capacitat de creixement industrial en territori valenci en les actuals circumstncies.

   L'any passat, l'empresa Bosch va inaugurar a Dresden, Alemanya, una de les plantes de semiconductors d'automoció més modernes del món, que s'ha convertit en referent a Europa. Una planta d'eixes característiques en territori valenci suposaria un efecte exponencial projectat cap a plantes com la de Ford a Almussafes, que ha patit severes restriccions de microxips en temps recents i que es troba pendent d'adjudicació de nous vehicles elctrics en els prxims mesos, recorden.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià