Veneçuela demana a Espanya que "retire" el reconeixement a Guaidó i assumisca que "es va precipitar"

Veneçuela.- Veneçuela demana a Espanya que "retire" el reconeixement a Guaidó i assumisca que "es va precipitar"
EUROPA PRESS
Publicado 17/5/2019 16:50:03CET

El Govern de Maduro esgotarà totes les "vies diplomàtiques" per a reclamar a Leopoldo López

MADRID, 17 May. (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador de Veneçuela a Espanya, Mario Isea, ha demanat al Govern espanyol que "retire" el seu reconeixement al president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, i assumisca que "es va precipitar", en el marc d'una "reflexió profunda" que també ha fet extensible a tota la Unió Europea.

Isea, que no té constància de cap "manifestació oficial" per part de l'Executiu de Pedro Sánchez sobre un possible penediment, ha aprofitat una compareixença davant els mitjans en la seu de l'Ambaixada per a demanar-li que es replantege el reconeixement de Guaidó com a mandatari legítim de Veneçuela.

"La decisió es va prendre sobre la base d'informació inexacta", ha apuntat Isea, que ha criticat que països com Espanya donaren al gener "un ultimàtum a un govern democràtic" perquè convocara eleccions. En aquest sentit, ha suggerit un replantejament de les relacions que també espera traslladar l'Executiu que sorgisca de la nova composició del Congrés dels Diputats.

"Què passaria si algú del 15-M s'haguera proclamat president en la Puerta del Sol?", ha preguntat el representant de Maduro, qui no obstant açò ha apuntat que "solament" 54 països han reconegut a Guaidó com a president legítim i que no ho han fet "països importants" com Rússia, la Xina o Índia.

Sobre el futur de Leopoldo López, refugiat en la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas, Isea ha insistit que "el Govern veneçolà reclama que siga entregat perquè és un pròfug de la justícia", per a açò "s'esgoten els canals diplomàtics corresponents".

"No arribaríem mai a envair una Ambaixada", ha dit Isea, atenent a un "respecte a l'ordenament internacional" que ha trobat a faltar per exemple en el cas dels Estats Units, on les forces de seguretat haurien orquestrat aquesta setmana una "invasió" de la legació diplomàtica per a cedir-li-la als enviats de Guaidó.

TEMPTATIVA DE DIÀLEG

Isea ha explicat que va parlar amb el secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, Juan Pablo de Laiglesia, abans que aquest viatjara a Caracas com a part del Grup Internacional de Contacte promogut per la Unió Europea. Aquesta delegació, que el dijous es va reunir amb el president veneçolà, Nicolás Maduro, té per objectiu "explorar idees que poguera impulsar el diàleg".

Segons Isea, "el Govern de Maduro té sempre les portes obertes al diàleg", si bé no té informació dels contactes exploratoris que estan tenint lloc a Noruega entre el règim veneçolà i l'oposició. L'ambaixador sí ha incidit que l'Executiu no té "línies roges", però ha subratllat que "els límits els posa la Constitució".

Així, ha apuntat que un gest de "bona fe" podria ser un "acord preliminar" per a alçar les "criminals" sancions internacionals, que ha emmarcat dins d'una "guerra econòmica" de la qual responsabilitza directament al president dels Estats Units, Donald Trump. "Si es vol ajudar el poble veneçolà, la qual cosa s'ha de fer és alçar el bloqueig", ha sentenciat.

Trump és, segons Isea, "el boig de la guerra d'aquest temps", i intenta "dissimular" amb sancions uns danys contra la població que "raguen els crims de lesa humanitat". Després dels càstigs, "solament queda la invasió militar", ha afegit l'ambaixador, crític amb els contactes que ha mantingut l'entorn de Guaidó amb el Comandament Sud dels Estats Units.

Isea ha demanat una "reflexió profunda" als països europeus perquè no seguisquen el deixant de Trump, atés que considera que els "perjudica" la política adoptada pel llogater de la Casa Blanca en temes candents com Iran, la lluita contra el canvi climàtic o la possible reclamació de danys per les expropiacions a Cuba.

FUNCIONAMENT D'AMBAIXADA I CONSOLATS

El règim de Maduro estima que, des de 2015, el bloqueig nord-americà ha suposat pèrdues i costos addicionals a Veneçuela de 130.000 milions de dòlars i calcula que ara té 5.470 milions de dòlars "confiscats" en bancs internacionals.

"Per descomptat que el bloqueig causa problemes, però el nostre Govern els resol", ha dit Isea en ser interrogat pels possibles efectes de les sancions sobre el funcionament de les representacions diplomàtiques a Espanya. L'ambaixador ha assegurat que tant l'Ambaixada com els cinc consolats veneçolans "estan funcionant".

Isea ha declarat que el dimarts va rebre la telefonada d'un diputat de l'Assemblea Nacional --òrgan controlat per l'oposició-- de visita a Espanya al que li havien robat la documentació. L'endemà, festiu a Madrid, el Consolat li va brindar ajuda "d'emergència" perquè poguera tornar a Veneçuela, ha relatat, sense revelar el nom d'aquest diputat.

colaboracio